TikTok, interzis definitiv? Urmează dezbateri aprinse la Curtea Supremă a SUA

Sursa Foto: @Nitish Guptaa / Pixabay
Sursa Foto: @Nitish Guptaa / Pixabay

Vineri, Curtea Supremă a Statelor Unite va analiza un caz cu implicații majore asupra drepturilor digitale și securității naționale. Subiectul central este TikTok, aplicația de social media extrem de populară, a cărei interzicere în SUA a generat dezbateri aprinse în rândul politicienilor, utilizatorilor și grupurilor pentru drepturile civile.

TikTok, împreună cu compania-mamă ByteDance, a cerut Curții Supreme să examineze cazul după ce o instanță inferioară a menținut validitatea unei legi care prevede interzicerea aplicației începând cu 19 ianuarie, dacă ByteDance nu își vinde activele către o companie non-chineză. ByteDance a argumentat însă că vânzarea este imposibilă „din punct de vedere comercial, tehnologic și legal”.

Dezbaterile, care vor dura aproximativ două ore, vor aborda și ipoteza interzicerii TikTok pe motivul încălcării Primului Amendament, ce garantează libertatea de exprimare.

TikTok are 170 de milioane de utilizatori în SUA, aproape jumătate din populația țării, iar posibilitatea interzicerii aplicației a creat tabere polarizate. Susținătorii interdicției, printre care se află o coaliție bipartizană de membri ai Congresului, susțin că TikTok ar putea fi utilizat de Partidul Comunist Chinez pentru propagandă sau spionaj.

De cealaltă parte, influenceri, grupuri pentru drepturile civile și chiar fostul președinte Donald Trump consideră că interzicerea aplicației ar încălca libertatea de exprimare. „Încercarea guvernului de a împiedica utilizatorii din SUA să comunice pe TikTok este fără precedent”, a declarat Patrick Toomey, director adjunct al Proiectului pentru Securitate Națională al ACLU.

ByteDance, care are sediul în China, susține că TikTok operează independent, cu centre în Singapore și SUA, iar datele utilizatorilor americani sunt gestionate de compania Oracle. Cu toate acestea, aplicația se confruntă cu presiuni legale din partea autorităților federale și de stat.

Legea aflată în centrul acestui proces, Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act, a fost semnată de președintele Joe Biden în primăvara anului trecut. Autoritățile federale consideră TikTok o amenințare la securitatea națională, argumentând că guvernul chinez ar putea manipula conținutul văzut de utilizatori sau accesa datele acestora.

„Platforma dumneavoastră este, în esență, un instrument de spionaj pentru Partidul Comunist Chinez”, a declarat senatorul republican Josh Hawley, în timpul unei audieri în Senat cu CEO-ul TikTok, Shou Chew. Până acum, guvernul american nu a prezentat dovezi concrete că TikTok ar fi utilizat în acest scop.

După adoptarea legii, TikTok a intentat un proces împotriva guvernului SUA, susținând că măsura este neconstituțională și încalcă drepturile utilizatorilor.

Fostul președinte Donald Trump, care în 2020 a semnat un ordin executiv pentru interzicerea TikTok, și-a schimbat poziția, depunând un document oficial prin care cere amânarea interdicției. „Președintele Trump are expertiza necesară pentru a negocia o soluție care să salveze platforma”, se arată în document, potrivit The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel