TikTok poluează mai mult decât o țară întreagă. Ce țară a depășit celebra platformă în emisiile de carbon

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Amprenta de carbon anuală a platformei TikTok este mai mare decât cea a unei țări.

Amprenta de carbon anuală a platformei TikTok este probabil mai mare decât cea a Greciei, conform unei noi analize asupra impactului său asupra mediului, utilizatorul mediu generând gaze cu efect de seră echivalente cu conducerea a 198 km/h într-o mașină pe benzină în fiecare an.

Estimările realizate de Greenly, o firmă de consultanță în contabilitatea carbonului din Paris, situează emisiile TikTok în 2023, în SUA, Marea Britanie și Franța, la aproximativ 7,6 milioane de tone metrice de dioxid de carbon echivalent (CO2e) – mai mult decât cele asociate platformelor Twitter/X și Snapchat în aceeași regiune.

TikTok are 1 miliard de utilizatori la nivel global, iar concluziile Greenly plasează amprenta sa de carbon puțin peste cea a platformei Instagram

TikTok are 1 miliard de utilizatori la nivel global, iar concluziile Greenly plasează amprenta sa de carbon puțin peste cea a platformei Instagram – chiar dacă Instagram are aproape dublul bazei de utilizatori a TikTok.

Motivul acestei discrepanțe constă în natura deosebit de captivantă a platformei TikTok. Utilizatorul normal de Instagram petrece 30,6 minute pe zi în aplicație, în timp ce utilizatorul normal de TikTok petrece 45,5 minute navigând.

„Întregul algoritm este construit în jurul consumului intens de videoclipuri”, a explicat Alexis Normand, directorul executiv al Greenly. „Dependenta are și consecințe în ceea ce privește stimularea utilizatorilor să genereze tot mai mult [un impact de carbon] pe plan individual.”

Având în vedere că Statele Unite, Regatul Unit și Franța reprezintă puțin sub 15% din baza globală de utilizatori ai TikTok, amprenta totală de carbon a platformei este probabil de aproximativ 50 milioane de tone metrice de CO2e. Iar, deoarece aceste calcule ale centrelor de date nu includ alte surse mai mici ale emisiilor TikTok, cum ar fi emisiile asociate cu spațiile de birouri și deplasările angajaților, este probabil că cifra actuală să fie o subestimare.

Pentru context, emisiile anuale de carbon ale Greciei pentru 2023 au fost de 51,67 milioane de tone metrice de CO2e.

Utilizatorii TikTok au, de asemenea, a doua cea mai mare emisie per minut de utilizare pe rețelele sociale, conform analizei Greenly, imediat după YouTube. Un minut pe TikTok va arde, în medie, 2,921 grame de CO2e, în timp ce un minut pe YouTube va arde 2,923 grame. Un minut pe Instagram consumă 2,912 grame.

Diferențele mici se adună. Datorită cantității enorme de conținut de pe platformă, precum și a timpului mediu mai lung de derulare, utilizatorii TikTok generează cele mai mari emisii anuale. Utilizatorul mediu TikTok va produce 48,49 kg de CO2e pe aplicație într-un an, conform analizei Greenly. Pe locul al doilea se află YouTube, cu un utilizator mediu care va produce 40,17 kg de CO2e. Utilizatorii Instagram vor produce doar 32,52 kg de CO2e.

Studiul a examinat amprenta de carbon asociată fiecărui utilizator pe minut, incluzând emisiile asociate cu centrele de date, care constituie aproximativ 99% din amprenta totală, precum și emisiile asociate cu încărcarea dispozitivelor după utilizare.

Tik Tok încearcă să amâne un proces până la inaugurarea unei administrații Trump mai prietenoase

Emisiile TikTok sunt cele mai puțin știute dintre toate platformele de socializare. Giganți tehnologici precum Meta și Google publică rapoarte detaliate către Carbon Disclosure Project în fiecare an, chiar postând rezultatele pe site-urile lor oficiale. TikTok nu are date publice disponibile despre emisiile sale.

O investigație realizată de The Guardian a arătat că patru dintre cele mai mari cinci companii tehnologice utilizau credite de energie regenerabilă tip „offset” (Recs) pentru a raporta datele de emisii cu aproximativ 662% mai puțin decât realitatea.

TikTok s-a angajat să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Compania a lansat un plan numit „Project Clover”, implementat în 2023, care are scopul de a atinge acest obiectiv, în timp ce îmbunătățește securitatea generală a datelor. Totuși, până acum a fost construit doar un singur centru de date regenerabil: o instalație de 12 miliarde de euro în Norvegia, care funcționează pe energie 100% regenerabilă.

Nu este clar dacă aceste practici de raportare și angajamente vor continua sub o nouă proprietate – o instanță de apel din Statele Unite a susținut o lege care va obliga compania chineză ByteDance să vândă platforma unei entități non-chineze până pe 19 ianuarie 2025, deși compania încearcă să amâne acest proces până la inaugurarea unei administrații Trump mai prietenoase.

Dacă platforma este achiziționată de o companie americană, regulile adoptate anul acesta vor cere firmei să dezvăluie public emisiile dacă acestea sunt „semnificative” pentru investitori, deși este probabil ca Trump să inverseze această măsură.

TikTok nu a răspuns solicitării de comentarii, conform The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel