Premierul Marcel Ciolacu a declarat că se împotrivește unei eventuale interdicții a rețelei TikTok, de către CSAT.
„CSAT-ul nu ia nicio decizie. Am și întrebat dacă e bine să particip la ședința CSAT și mi s-a transmis de la secretarul CSAT-ului că este normal, pentru că, în acest moment, nu mai sunt candidat la alegerile prezidențiale. Trebuie să particip în calitate de premier al României.
Eu m-am mai exprimat, mi s-a cerut și aseară, de către colegii dumneavoastră, să răspund. E un demers pornit de domnul Pavel Popescu. N-am aflat că ar fi murit președintele ANCOM sau că și-ar fi dat demisia, prin urmare am decis să nu îi răspund. Dacă stăm să răspundem fiecăruia, în funcție de ce îi trece prin cap, părerea mea e că vom influența în continuare votul de la alegerile generale și de la alegerile de peste două săptămâni, în turul doi. Eu am crescut în timpul comunismului, nu sunt de acord să se interzică ceva”, a declarat premierul, înainte de ședința CSAT.
Pavel Popescu, Secretar de Stat și Vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a declanșat o dezbatere intensă printr-un apel public lansat pe rețelele sociale. Acesta cere suspendarea platformei TikTok în România, în urma suspiciunilor privind manipularea procesului electoral din primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024.
„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, a scris Popescu pe contul său de socializare, marcând un punct de cotitură în dezbaterea privind influența rețelelor de socializare în campaniile electorale.
Acuzațiile vizează promovarea pe TikTok a candidatului independent Călin Georgescu, care a surprins întreaga scenă politică prin câștigarea primului tur, în ciuda sondajelor care nu îi indicau șanse reale. Potrivit specialiștilor, campania sa electorală a fost puternic susținută de activitatea pe TikTok, unde au apărut numeroase conturi cu numele său, multe dintre ele fiind considerate ferme de boți.
Aceste conturi automate, prin comentarii și distribuiri constante, ar fi amplificat vizibilitatea lui Georgescu, determinând o influență semnificativă asupra opiniei publice. În acest context, se ridică întrebări serioase despre transparența și corectitudinea procesului electoral, determinând autoritățile să ia măsuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu