Tîlvăr, prezent la Reuniunea miniştrilor Apărării NATO

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a fost prezent la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO, care a avut loc joi și vineri la Cartierul General din Bruxelles.

Joi, în prima zi a reuniunii, au avut loc două sesiuni esențiale. Prima dintre acestea s-a concentrat pe cooperarea cu statele partenere din regiunea Indo-Pacific, o regiune din ce în ce mai relevantă pe scena geopolitică globală. În acest context, NATO își extinde colaborarea dincolo de granițele Europei, având în vedere importanța stabilității în Asia și potențialele amenințări comune.

Cea de-a doua sesiune a zilei a fost dedicată Consiliului NATO-Ucraina, unde s-a reafirmat sprijinul ferm pentru Ucraina în fața agresiunii ruse. Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN), Angel Tîlvăr a subliniat angajamentul României în sprijinirea Ucrainei prin multiple inițiative bilaterale, dar și printr-o coordonare eficientă la nivel NATO și UE. „Oficialul român a subliniat angajamentul țării noastre în sprijinirea Ucrainei, atât prin inițiative bilaterale, cât și prin coordonare eficientă la nivelul NATO și UE, pentru asigurarea complementarității acțiunilor”, se arată în comunicatul MApN.

Tot în cadrul zilei de joi, ministrul Tîlvăr a semnat o scrisoare de intenție privind constituirea unor flote multinaționale de sisteme de aeronave pilotate de la distanță (RPAS). Această inițiativă face parte din extinderea Capabilității NATO de Supraveghere Terestră (NISRF) și reprezintă un pas important în modernizarea și consolidarea capabilităților militare ale Alianței. Flotele de RPAS vor avea un rol crucial în supravegherea aeriană, asigurând un control mai eficient al spațiului aerian și sporind capacitatea NATO de a răspunde rapid în situații critice.

În marja aceleiași reuniuni, ministrul Apărării a semnat și o scrisoare de intenție pentru stabilirea unui coridor de mobilitate militară între România, Bulgaria și Turcia, esențial pentru îmbunătățirea conectivității și capacității de răspuns rapid în regiunea Mării Negre. Acest coridor va facilita mișcarea rapidă a trupelor și echipamentelor militare în cazul unei situații de criză, consolidând astfel securitatea flancului estic al NATO.

A doua zi a reuniunii a fost dedicată în mare parte consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO, în contextul provocărilor de securitate din Europa și regiunea Mării Negre. În cadrul acestei sesiuni, Angel Tîlvăr a subliniat necesitatea unei implementări rapide a planurilor regionale de apărare, punctând în mod deosebit importanța unei apărări aeriene și antirachetă integrate la nivel aliat. Oficialul român a atras atenția asupra incursiunilor repetate ale dronelor rusești în spațiul aerian al NATO, menționând că aceste provocări necesită un răspuns coordonat și ferm din partea Alianței.

Un alt punct important pe agenda zilei de vineri a fost aderarea României la inițiativa coridorului VIII pan-european de mobilitate militară, un proiect comun cu Albania, Bulgaria, Italia și Macedonia de Nord. Acest coridor este destinat să îmbunătățească capacitatea de răspuns rapid în Europa de Sud-Est, facilitând deplasarea eficientă a forțelor NATO în caz de necesitate.

În marja reuniunii, ministrul Tîlvăr a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său din Albania, cu care a discutat aspecte legate de securitatea în Balcanii de Vest, colaborarea în cadrul NATO și consolidarea relațiilor bilaterale între cele două țări. Securitatea în această regiune rămâne o prioritate pentru NATO, având în vedere poziția geografică și istoria recentă a instabilității politice din Balcani.

De asemenea, Angel Tîlvăr a participat și la întâlnirea aniversară a Coaliției Globale anti-ISIS/Daesh, reafirmând angajamentul României în combaterea terorismului internațional. „România rămâne un partener activ în lupta împotriva terorismului și va continua să contribuie la stabilitatea regiunilor afectate de acest fenomen,” a declarat ministrul român în cadrul reuniunii.

Ministrul Apărării a participat și la reuniunea statelor participante la Gruparea de tip Națiune Cadru (Framework Nation Concept - FNC), coordonată de Germania. Această platformă este esențială pentru dezvoltarea capabilităților NATO, iar România are un rol activ în întărirea posturii de apărare și descurajare a Alianței, contribuind astfel la securitatea comună a tuturor statelor membre, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel