Tim Walz îl numește pe Viktor Orban dictator. Pentru JD Vance, în schimb, premierul ungar este un model de urmat

Opiniile despre premierul Ungariei evidențiază diferențele majore dintre cei doi candidați la funcția de vicepreședinte al SUA.

Cei doi candidați la funcția de vicepreședinte al SUA, democratul Tim Walz și republicanul JD Vance, au foarte puține lucruri în comun. Diferențele majore dintre viziunile lor asupra lumii sunt evidențiate de atitudinea lor față de liderul controversat al Ungariei, Viktor Orban.

Într-un interviu recent acordat pentru Fox News, Tim Walz, proaspăt ales ca partener de campanie al Kamalei Harris, a afirmat că premierul Ungariei nu este un lider democratic. „O politică externă care respectă alianțele noastre — nu să ne apropiem de dictatori ca Vladimir Putin și Orban — este calea de urmat,” a declarat acesta.

Prin această afirmație, guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, a mers mai departe decât președintele Joe Biden, care a spus în martie că Orban „nu crede că democrația funcționează, el caută dictatură”. Comentariul lui Biden a stârnit indignare în guvernul maghiar, care și-a intensificat relațiile cu republicanii și, în special, cu candidatul lor la vicepreședinție, Vance.

JD Vance, care a fost anunțat drept partener de campanie al lui Donald Trump pe 15 iulie, a vorbit în termeni laudativi despre Orban în numeroase chestiuni — de la educația superioară la politicile sociale și până la „de-trezirea” societății.

„Ce faci la Departamentul de Educație? Ei bine, faci ce a făcut Viktor Orban în Ungaria, și anume spui, ‘Nu mai ai voie să predai teoria critică a rasei, nu mai ai voie să predai teoria critică a genului ... Nu ai voie să faci aceste lucruri și să primești un dolar din bani federali sau bani de stat,’” a spus Vance într-un podcast de dreapta, în septembrie anul trecut.

El a apărat chiar și relațiile strânse ale lui Orban cu Beijingul, afirmând: „De ce se apropie Viktor Orban de China? În parte pentru că leadershipul american nu ia decizii inteligente.”

Premierul Ungariei, care conduce țara de 14 ani, a fost singurul lider străin, în afară de Kim Jong Un, pe care Trump l-a menționat în discursul său de acceptare a nominalizării la Convenția Națională Republicană.

„Ungaria, o țară puternică. Condusă de un lider foarte puternic și dur. Este un om dur. Presa nu-l place pentru că este dur. Viktor Orban, premierul Ungariei, un om foarte dur,” a spus Trump în discursul său.

Nu este de mirare că liderul maghiar își pune toate speranțele într-o victorie republicană în noiembrie, declarând în discursul său de la tabăra de vară Tusványos, la sfârșitul lunii iulie: „Trump este la porți.” Orban susține chiar că unii dintre consilierii săi au „intrat în sistemul de redactare a programului echipei președintelui Donald Trump” și că sunt „profund implicați” acolo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel