Cei peste 50.000 de abonaţi la sistemul centralizat de încălzire Coterm vor plăti acelaşi preţ al facturilor în sezonul rece care urmează, de 244 de lei, ca în anul 2012, iar rezervele de cărbune necesare sunt asigurate pentru două luni, corespunzător necesarului estimat.
"Nu îmi pot imagina că timişorenii nu vor avea încălzire în această iarnă. Noi facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ţine în viaţă societatea Colterm, aşa cum am demonstrat-o în mandatul meu, din 2012 încoace. Abonaţii, persoane fizice şi juridice, plătesc acelaşi preţ al gigacaloriei din anul 2012, în timp ce toate componentele de cost s-au majorat foarte mult - cărbunele, gazele, energia electrică, apa, transportul cărbunelui. Dacă ţineam cont de toate aceste creşteri, trebuia să creştem şi preţul facturilor către abonaţi de până la 35-50%, dar l-am menţinut constant", a declarat luni, pentru AGERPRES, primarul Nicolae Robu.
În momentul de faţă, în depozitele Colterm sunt 40 de tone de cărbune, este asigurată furnizarea gazului ca principal combustibil de funcţionare al companiei, iar contractele sunt în derulare.
În anul 2012, datoriile Colterm erau în jur de 400 de milioane de lei, ceea ce au făcut din compania de termoficare a municipalităţii o firmă în pragul falimentului.
"Noi am reuşit, pe de-o parte, să eficientizăm procesul de termoficare al Colterm, iar pe de altă parte am alocat fonduri de la bugetul local cu titlu de subvenţie. (...). Ne-ar trebui un credit bancar de dezvoltare şi unul cu care să plătim datoriile pentru a ni se şterge penalităţile şi majorările conexe şi să putem merge mai departe cu modernizarea şi retehnologizarea, pentru a avea o companie eficientă", a adăugat edilul.
Datoriile foarte mari au ţinut departe de companie deschiderea băncilor de a acorda orice credit bancar, o primă şansă ivindu-se acum, când Colterm poate accesa direct un credit important, care reprezintă 20% din valoarea facturii pe 2018, cu primul un an şi jumătate de graţie şi cu rambursare până în trei ani a creditului respectiv.
Primarul Nicolae Robu a susţinut întotdeauna că doreşte să salveze sistemul centralizat de încălzire pentru că este nepoluant, că foloseşte deşeurile casnice şi că deja s-au făcut investiţii foarte însemnate în retehnologizarea acestuia, pentru reducerea noxelor.
"Unii (primari, n.r.) au desfiinţat imediat aceste societăţi de termoficare şi fiecare cetăţean s-a ocupat mai departe să-şi asigure încălzirea. În felul acesta s-au făcut economii uriaşe la subvenţii, rămânând totul privat, fără nicio bătaie de cap. Eu nu am putut să fac aşa ceva când am devenit primar, pentru că fusese aprobat un proiect cu finanţare europeană de 72 de milioane de euro. Avem acum o primă oportunitatea de a lua un credit, în cei şapte ani ai mei de mandat (direct de către Colterm, n.r.). Creditul ne va degreva puţin bugetul local", a menţionat Robu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci