Timiş: Dirijorul Ladislau Roth devine cetăţean de onoare

Fostul prim-dirijor al Operei Naţionale Române din Timişoara (ONRT), Ladislau Roth, în vârstă de 99 de ani, va primi, miercuri seara, titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Timişoara, pe scena Operei, după uvertura din spectacolul 'Liliacul' de J. Strauss-fiul, fiind cea mai vârstnică personalitate în viaţă care primeşte această distincţie. 

Ladislau Roth este născut pe 4 iulie 1920, la Satu Mare, iar după terminarea studiilor la clasele de compoziţie şi dirijat orchestră la Academia de Muzică 'Franz Liszt' din Budapesta, şi-a început bogata carieră artistică ce l-a purtat de la Tel Aviv la Salzburg şi Viena, de la Timişoara la Mexico City şi la Houston (SUA). În anul 1944 este închis, alături de părinţii săi, în ghetoul din Oradea, apoi au fost deportaţi în lagăre de exterminare de la Auschwitz, unde mama sa a fost transferată direct în camerele de gazare, iar tatăl său, la lagărele de muncă din Austria.

După eliberare, Ladislau Roth şi-a continuat studiile muzicale, absolvind Academia de Muzică de la Budapesta. 'În anul 1947 a fost angajat de directoarea de atunci a Operei din Timişoara, Aca de Barbu, mai întâi corepetitor, iar din 1948 a debutat ca dirijor pe scena Operei timişorene. În 1949, Filarmonica Banatul din Timişoara i-a interpretat, în premieră, două compoziţii ('Două dansuri româneşti'). În 1953 devine prim-dirijor al Operei Române Timişoara, până în 1958. Perioada comunistă potrivnică l-a determinat să părăsească România pentru Israel, unde a fost dirijor în Tel Aviv. A fost apoi prim-dirijor al Operei din Mexico City timp de 11 ani, colaborând cu numeroşi artişti de renume, amintindu-l aici pe Placido Domingo, dar nu numai. Între anii 1985-1987 a fost dirijor în SUA. În anii '80, în timpul directoratului Operei din Timişoara al doamnei Maria Mărgineanu, Ladislau Roth a revenit la noi şi a mai dirijat chiar şi în anii '90. În anul 1995 am avut privilegiul de a evolua împreună cu Marius Butoiu şi Corneliu Murgu sub bagheta sa dirijorală', a detaliat, pentru AGERPRES managerul ONRT, Cristian Rudic.

La 99 de ani, Ladislau Roth este tot mai rar pe scenă, dar cu foarte mare plăcere revine la Timişoara. ONRT l-a onorat cu distincţia de membru de onoare al ONRT, el fiind şi membru fondator al instituţiei. 'Ladislau Roth este o legendă vie, o istorie a culturii, el se confundă cu muzica', a concluzionat Cristian Rudic. Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a explicat că distincţia este pe deplin meritată de Ladislau Roth, pliindu-se şi pe contextul promovării imaginii Timişoarei 2021, construite şi reprezentate la nivel local, naţional şi internaţional de personalităţile ei culturale, artistice şi nu numai. 'Ladislau Roth, compozitor, dirijor, prim-dirijor şi pianist este îndreptăţit să primească acest titlu, având în vedere performanţele din întreaga sa carieră puse în slujba Operei Române Timişoara, recunoscut şi apreciat atât în ţară, cât şi peste hotare, fiind un adevărat ambasador al artei şi culturii româneşti', a afirmat Nicolae Robu. Opereta 'Liliacul' este penultimul spectacol din această stagiune, care se joacă pe scena ONRT din anul 1947, fiind nelipsită din programul de Revelion, după modelul vienez. De această dată, spectacolul vine cu un debut de rol, Frosch fiind interpretat de Pavel Bartoş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel