Copii, părinţi şi bunici se vor putea bucura gratuit, vineri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Grădinilor Zoologice şi a Parcurilor, de un program atractiv în parcul zoologic din Timişoara, organizat de primărie pentru a marca importanţa conservării biodiversităţii.
Viceprimarul Dan Diaconu a declarat, miercuri, că evenimentul subliniază componenta educaţională pe care o reprezintă vizitarea unei grădini zoologice, pe lângă petrecerea plăcută a timpului liber.
"Grădina Zoologică îi aşteaptă cu activităţi atractive pe copii, obiectivul principal fiind formarea noilor generaţii în spiritul cultivării dragostei pentru natură şi animale. Dincolo de aspectul educativ, parcurile şi grădinile zoologice reprezintă, în primul rând, şansa de a salva anumite specii aflate pe cale de dispariţie, iar parcurile joacă un rol deosebit de important în educaţia de mediu", a afirmat Dan Diaconu.
Potrivit acestuia, promovarea protejării parcurilor reprezintă protejarea calităţii vieţii şi conservarea biodiversităţii, în timp ce cel mai important scop al grădinilor zoologice este acela de a asigura sprijin continuu pentru conservarea speciilor, dar şi de a oferi oportunităţi educaţionale extinse.
În Grădina Zoologică din Timişoara sunt îngrijite şi expuse 49 de colecţii de animale vii, sălbatice, indigene şi exotice, totalizând 273 de exemplare.
Vineri, începând cu ora 10,00, cei mici sunt aşteptaţi cu activităţi de face painting, ateliere de creaţie, baloane, un concert, mascote şi vor putea hrăni animale, sub supravegherea administratorilor parcului.
În altă ordine de idei, primarul Nicolae Robu se declara, recent, nemulţumit de modul în care decurg lucrurile la Grădina Zoologică, lansând ideea modernizării acesteia într-un eventual parteneriat public-privat.
Ultimele lucrări de modernizare a parcului zoo s-au efectuat în anul 2007, grădina fiind refăcută după modelul Parcului Zoologic din oraşul ungar Szeged, în urma unei investiţii de aproape două milioane de euro.
Atunci au fost amenajate habitatele pentru urşi, unul dintre cele mai moderne adăposturi de acest gen din sud-estul Europei, pentru cerbi, pasărea emu, guanaco, struţi şi canguri pitici, habitate pentru două specii de maimuţe, macaci şi capuchini, habitate de animale pentru copii (kinder-zoo), care cuprind capre pitice, numeroase rase de iepuri şi găini pitice, păuni, hamsteri, precum şi alte animale "prietenoase" cu cei mici. De asemenea, canalul şi cele două bazine au fost populate cu păsări de apă, lebede albe şi negre, raţe suliţar, raţe călifar auriu, raţe fluierătoare de Chile, raţe mandarin, gâşte aurii, canadiene. Grădina mai adăposteşte ciute, cerbi, urşi şi lei, vulpi, alte păsări exotice, din zona australă.
Pentru a respecta cerinţele legate de spaţiul necesar fiecărui animal, municipalitatea a achiziţionat încă 2,7 hectare de teren în continuarea Grădinii Zoologice, spaţiul total ajungând la 9 hectare. Grădina Zoologică din Timişoara a fost deschisă în 1986.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News