Timișoara. Compania de termoficare a intrat în INSOLVENȚĂ. Spitalele și zeci de mii de locuințe sunt afectate

Pixabay
Pixabay

Furnizorul de apă caldă și căldură din Timișoara a intrat în insolvență. 

Compania timișoreană de termoficare Colterm a intrat în insolvență, lăsând 5 spitale și 56.000 de locuințe în frig în prag de iarnă, transmite Digi24. În deschiderea declarației sale de presă, primarul municipiului Timișoara a informat că a fost sistată furnizarea gazului natural către furnizorii de agent termic ai orașului, iar negocierile nu au dus la o înțelegere. 

„Asta înseamnă că Timișoara momentan și Colterm nu au o companie care ar vrea să furnizeze gaze naturale. Asta, bineînțeles, vine într-un context de criză energetică la nivel european, există foarte puțin gaz pe piață”, a explicat Dominic Fritz. 

Locuințe fără agent termic în pragul iernii. Cinci spitale afectate

Compania de termoficare a folosit sistemul plății în avans pentru gazul natural, dar momentan prețurile ridicate au pus în dificultate aprovizionarea, a spus primarul în declarația de presă, transmisă online. 

„Asta din păcate înseamnă că în Timișoara în jur de 50.000 de gospodării vor rămâne fără căldură, dar și mai rău, înseamnă că spitalele din Timișoara și nu doar cele din subordinea primăriei, ci toate spitalele, vor rămâne fără căldură și apă caldă”, a adăugat Fritz. 

Întâlnire a Comitetului pentru Situații de Urgență

„Voi convoca o ședință a Comitetului de Situații de Urgență, la ora trei, la care am invitat și managerii de spitale pentru a discuta situația și, bineînțeles, vreau să subliniez că suntem în discuții cu furnizorii și încercăm să găsim soluții”, a adăugat edilul Timișoarei.

Soluțiile propuse pentru a remedia în timp util problema presupun „tariful plătit de populație, bugetul local sau bugetul de stat”. În momentul de față, compania de termoficare aflată în insolvență se alimentează din primele două surse, anume bugetul local și tariful plătit de populație. 

Intervenție de la bugetul de stat

„Vom avea astăzi o rectificare, vom mai putea da opt milioane de lei, dar dacă vorbim de un buget de zeci de milioane de lei pe zi este deja clar că nu putem continua fără intervenția bugetului de stat. Termoficarea în Timișoara și în alte orașe nu are cum altcumva să supraviețuiască”, a spus Fritz. 

Primarul spune că a informat prefectul, ministrul Energiei cu privire la această situație și că a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Acesta a spus că într-o situație mai bună sunt Spitalul Victor Babeș și Maternitatea Odobescu, care dispun de centrale proprii.

„Încercăm să găsim soluții, încercăm să trecem cât de mult se poate pe cărbune”, a adăugat primarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel