Timmermans, în PE, despre România - LIVE

Timmermans
Timmermans

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, vorbește în aceste momente despre situația justiției din România în Parlamentul European. 

”Suntem conștienți că inițiativele autorităților române, reforma legilor justiției, reforma Codului Penal și Codului de Procedură Penală au dus îngrijorări din partea multora, atât în interiorul, cât și-n interiorul României, și-n UE. Foarte mulți români sunt îngrijorați că modificările propuse la aceste legi ar putea să submineze lupta care datează de mult timp împotriva corupției. Acestea sunt îngrijorări pe care Comisia le împărtășește. 

Ca și gardian al valorilor fundamentale, CE intervine pe baza unei analize foarte precise și se angajează într-un dialog cu autoritățile. CE are o abordare nepărtinitoare.” a spus Timmermans. 

Prim-vicepreședintele CE a continuat: 

- În ceea ce privește legile justiției, cele trei legi care datează din 2004 definesc statutul magistraților, judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și organizarea și funcționarea CSM. În ultimul an, aceste legi au fost amendate de către PE și au fost contestate de mai multe ori în fața CCR. Aceasta atras critici din partea instituțiilor din România, dar și din afară. 

- Consiliul European, prin GRECO, a adoptat un raport în martie, dar și raportul preliminar al Comisie de la Veneția a fost extrem de critic în ceea ce privește independența justiției, eficiența și calitatea sa. A făcut o serie de recomandări, iar opinia finală va fi adoptată probabil la sfârșitul acestei luni. 

- Parlamentul României nu a dat semne că ar răspunde la avizele și recomandările primite. În ceea ce privește modificările Codului Penal și de Procedură Penală, în mai, PE a lansat o procedură pentru a le amenda pe amândouă. Au fost trecute în iunie și iulie, iar autoritățile de punere în aplicare a legii și-au exprimat îngrijorările lor. 

- Comisia de la Veneția pregătește un alt aviz pe aceste coduri. 

- Legile sunt cruciale pentru ca procurorii să poată să investigheze și să trimită în judecată persoanele care se fac vinovate de corupție și sunt esențiale pentru eficiența justiției. 

- Climatul necesar pentru o reformă s-a deteriorat din cauza protocoalelor secrete între Parchet și SRI. Eu cer ca autoritățile române să lanseze o investigație asupra acestor protocoale pentru că totuși este nevoie de o independență a justiției.

- Reformele trebuie văzute ca un pachet, nu trebuie să aibă niciun impact negativ asupra independenței justiției și nici împotriva tuturor eforturilor în acest sens. 

- CE a discutat la cel mai înalt nivel cu România, și-a transmis aceste îngrijorări și public. 

- În ceea ce privește procedura de demitere a șefei DNA și evaluarea acestei proceduri, aș dori să vă amintesc că până acum activitatea DNA a fost motivul pentru care Comisia a făcut o evaluare pozitivă la ultimul MCV din ianuarie 2017. Mai mult decât atât, procedurile robuste și independente pentru numirea și revocarea procurorilor au fost întotdeauna elementele cheie din recomandările noastre. Comisia a recomandat ca autoritățile române să ceară ajutorul Comisiei de la Veneția în acest sens. Rămâne una dintre recomandările cele mai importante din MCV. 


- Urmărim ultimele evoluții din România cu multă îngrijorare. 

- Am văzut progrese substanțiale în trecut, acum lucrurile merg înapoi. Ar putea fi dăunător pentru locul pe care și l-a construit România ca stat membru în PE. 

- CE a cerut autorităților române să creeze un consens pentru a face pași înainte. CE a fost și e gata să susțină autoritățile române în acest proces. 

Vezi mai mult în video de mai jos: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel