Planul RePower EU, prezentat astăzi la o conferință de presă de Frans Timmermans, urmărește să reducă dependența UE de gazul rusesc cu două treimi până la sfârșitul anului și să-i pună capăt definitiv înainte de 2030.
În loc să se gândească la serii alternative la dependența de Rusia - în special pe frontul gazelor - birocrații UE au dat naștere unei idei ”strălucitoare”: reducerea încălzirii din termostat, de parcă europenii nu ar fi făcut-o deja având în vedere prețurile din ultimele săptămâni, scrie publicația italiană Il Giornale
El a prezentat astăzi la Strasbourg pachetul energetic pentru independența față de gazul rusesc. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a remarcat că ”este important ca cetățenii noștri să fie conștienți de faptul că comportamentul lor poate avea o influență pozitivă asupra consumului de energie și cu o mică schimbare de comportament, colectiv, putem avea un impact uriaș asupra consumului de energie.” Cu paternalismul obișnuit, Timmermans a subliniat faptul că ”schimbându-ne comportamentul de cetățeni”, putem ”elimina o parte din dependența noastră de gazul rusesc.” Nu este un recurs, a ținut să precizeze vicepreședintele Comisiei Europene, ci este ”informație pentru cetățenii noștri și cred că sunt informații foarte utile”, a adăugat acesta.
”Nu respingem toți combustibilii fosili, pentru că avem nevoie de o perioadă de timp de aprovizionare din fosile și energie nucleară. Cu cât putem trece mai devreme către surse regenerabile, cu atât mai bine", a explicat el. În acest context, a adăugat el, "gazul este o energie de tranziție. Cu toate acestea, trebuie să ne oprim dependența de gazul rusesc. Dar asta nu înseamnă că eliminăm imediat gazul în întregime".
Planul RePower este o accelerare a țintelor europene de climă și energie, pentru a ”elimina treptat cel puțin 155 de miliarde de metri cubi de consum de gaze fosili, echivalent cu volumul importat din Rusia în 2021”, explică o notă a Comisiei Europene.
Printre măsurile propuse, se numără planuri naționale de identificare a proiectelor de accelerare a tranziției energetice, definirea de noi centrale pentru energie regenerabilă și inițiative de instalare a panourilor fotovoltaice pe acoperișuri și de dezvoltare a lanțului de aprovizionare cu pompe de căldură. Aceste măsuri riscă însă să nu fie suficiente.
În timp ce Timmermans îi sfătuiește pe europeni să-și reducă încălzirea, prețurile la gaz și electricitate sunt complet scăpate de sub control. După cum a raportat, alarma vine de la companii din sectorul electrotehnic și electronic - a doua cea mai mare industrie prelucrătoare din Europa (cu 79 de miliarde de euro cifră de afaceri agregată și peste 500.000 de angajați) - sectoare care suferă deja de luni de zile din cauza creșterii prețurilor de multe dintre materiile prime utilizate în aprovizionarea și infrastructurile tehnologice (cupru, oțel, fier, siliciu).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News