ONU avertizează că oamenii au doar doi ani pentru a face schimbări dramatice în emisiile de gaze cu efect de seră

Foto ilustrativ poluare de Vitaly Vlasov, de la Pexels
Foto ilustrativ poluare de Vitaly Vlasov, de la Pexels

Șeful agenției ONU pentru mediu, Simon Stiell, a declarat că umanitatea are doar doi ani "pentru a salva lumea", făcând apel la schimbări radicale în modalitatea în care emite emisii de căldură, și chiar mai puțin timp pentru a acționa pentru a obține finanțele în spatele unei astfel de transformări masive.

Cu guvernele lumii confruntându-se cu termenul limită din 2025 pentru planuri noi și mai puternice de reducere a poluării cu carbon, aproape jumătate din populația lumii votând la alegeri în acest an și întâlniri globale cruciale în finanțe mai târziu în această lună la Washington, secretarul executiv al ONU pentru climă, Simon Stiell, a declarat miercuri că își dă seama că avertismentul său poate părea melodramatic, dar acțiunea în următorii doi ani este "esențială", relatează Associated Press.

"Avem încă o șansă de a face să scadă emisiile de gaze cu efect de seră, cu o nouă generație de planuri naționale de climă. Dar avem nevoie de aceste planuri mai puternice, acum", a declarat Stiell într-un discurs la think-tank-ul Chatham House din Londra. El a sugerat că acțiunea climatică nu este doar pentru oamenii puternici - într-o referire nu prea voalată la calendarul electoral din acest an.

"Cine exact are doi ani să salveze lumea? Răspunsul este fiecare persoană de pe acest planetă", a spus Stiell. "Tot mai mulți oameni doresc acțiune climatică în toate societățile și spectrele politice, în mare parte pentru că simt impactul crizei climatice în viața lor de zi cu zi și în bugetele lor de gospodărie." Secetele care distrug culturile agricole au crescut necesitatea unei acțiuni mai îndrăznețe pentru a reduce emisiile și a ajuta fermierii să se adapteze, ceea ce ar putea îmbunătăți securitatea alimentară și ar putea reduce foametea, a spus el. "Reducerea poluării cu combustibili fosili va însemna o sănătate mai bună și economii uriașe pentru guverne și gospodării deopotrivă", a spus Stiell.

Nu toți sunt convinși că astfel de avertismente vor fi utile.

"'Doi ani pentru a salva lumea' este o retorică fără sens - cel mult, este probabil să fie ignorată, cel mai rău, va fi contraproductivă", a declarat Michael Oppenheimer, climatolog la Universitatea Princeton și profesor de afaceri internaționale.

Nivelele de dioxid de carbon și metan din aer au atins anul trecut recorduri absolute, potrivit calculelor guvernului Statelor Unite, în timp ce oamenii de știință calculează că emisiile de dioxid de carbon ale lumii au crescut cu 1,1%. Anul trecut a fost cel mai cald an înregistrat de departe, au concluzionat grupurile de monitorizare a temperaturii globale.

Dacă emisiile de dioxid de carbon și metan din arderea cărbunelui, a petrolului și a gazului natural continuă să crească sau nu încep să scadă abrupt, a spus Stiell, "va consolida în continuare inegalitățile uriașe între cele mai bogate și cele mai sărace țări și comunități ale lumii" care sunt agravate de schimbările climatice.

Și în spatele tuturor acestor lucruri sunt banii.

Discursul lui Stiell vine chiar înaintea întâlnirilor Băncii Mondiale și ale altor mari instituții de dezvoltare multinaționale, unde țările mai sărace, conduse de prim-ministrul Barbadosului, Mia Mottley, și de președintele Kenyei, William Ruto, împing pentru reforme majore în sistemele care împrumută bani țărilor sărace, în special celor lovite de dezastre legate de climă.

În legătură cu această împingere, Stiell a cerut "un salt calitativ în acest an în finanțarea climatică". El a cerut relaxarea datoriei pentru țările care au nevoie cel mai mult de ea, spunând că acestea cheltuiesc 400 de miliarde de dolari pentru finanțarea datoriei în loc să se pregătească și să prevină viitoarele schimbări climatice.

El a cerut mai mult ajutor financiar, nu doar împrumuturi, și mai mulți bani de la diferite grupuri precum băncile, Organizația Maritimă Internațională și G20, cele 20 de economii cele mai puternice din lume. Aceste țări sunt responsabile pentru 80% din emisiile de gaze cu efect de seră ale lumii, a spus el.

"Conducerea G20 trebuie să fie la inima soluției, așa cum a fost și în timpul marii crize financiare", a spus Stiell.

"În fiecare zi, miniștrii de finanțe, CEO-urile, investitorii și bancherii pentru dezvoltare direcționează trilioane de dolari. Este timpul să schimbăm acești dolari de la energia și infrastructura trecutului, către cea a unui viitor mai curat, mai rezistent", a spus Stiell. "Și pentru a ne asigura că țările cele mai sărace și cele mai vulnerabile beneficiază."

Oficialii au declarat că problema finanțării climatice trebuie rezolvată până la sfârșitul anului, cu negocierile climatice din noiembrie de la Baku, Azerbaijan, un punct crucial.

Stiell este "absolut sigur" că momentul istoric și finanțele sunt problema de fond, a spus analistul climatic Alden Meyer de la think-tank-ul european E3G. Planurile de acțiune împotriva carbonului prezentate până anul viitor "vor determina dacă putem intra pe traiectoria reducerii abrupte a emisiilor necesare pentru a evita impacturi mult mai grave ale schimbărilor climatice decât cele cu care ne confruntăm deja astăzi", a spus el.

Cu atât de multe alegeri și locuri în care democrațiile sunt pe muchie de cuțit, "finanțarea climatică legată de politica carbonului este în joc", a spus Nancy Lindborg, președintele Fundației David și Lucille Packard, la Skoll World Forum, o conferință de idei din Oxford, Anglia.

CEO-ul Climate Analytics, Bill Hare, a spus că Stiell "ascultă știința" - și anume că emisiile globale trebuie reduse la jumătate până la sfârșitul deceniului pentru a îndeplini ambiția acordului climatic de la Paris de a limita creșterea temperaturilor globale la 1,5 grade Celsius.

"Guvernele sunt departe de acest lucru și, în mod catastrofal, multe încă sprijină dezvoltarea de noi resurse de combustibili fosili", a spus Hare. "Trebuie să vedem o întărire masivă a acțiunii acum - o creștere mai rapidă a energiei regenerabile, a vehiculelor electrice și a bateriilor - dacă vrem să obținem reduceri serioase până în 2030. Cu cât așteptăm mai mult, cu atât va costa mai mult."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel