EXCLUSIV  Timpul marcat de Casa Cartier. Tezaure ale elitei, elegante şi misterioase

Pendula misterioasă Templul chinezesc al Dragonului
Pendula misterioasă Templul chinezesc al Dragonului

Casa de bijuterii pariziană a creat, de-a lungul timpului, ceasuri de masă, adevărate  capodopere de jad, cristal de stâncă şi coral, realizate cu virtuozitate şi ornate cu diamante, turcoaze, aur şi platină.  

Născută Riquet de Caraman-Chimay, dar mai cunoscută drept Contesa Greffulhe, Elisabeth era regina saloanelor pariziene la graniţa dintre anii 1800 şi 1900. După spusele lui Marcel Proust, care a cizelat după imaginea ei personajul Ducesei de Guermantes, era cea mai frumoasă femeie din Europa.

(w670) Pendula Mo

Pendulă Model A

Unul dintre obiectele de care Elisabeth era cel mai mândră era o mica Pendulă Cartier Model A, un simplu paralelipiped din cristal, aşezat pe o bază de agată albă, cu un joc de aur şi de diamante pentru a indica orele. Şi aproape identică, exceptând baza din onix negru, era Modelul A al lui Consuelo Vanderbilt, strălucită moştenitoare şi apoi Ducesă de Marlborough, o pendulă care în 2015 a fost vândută la Londra, la casa de licitaţii Doyle, cu 454 de mii de euro.

S-o amintim şi pe Victoria Eugenia de Battenberg, nepoata reginei Victoria, la rândul ei regină a Spaniei ca soţie a lui Alfonso al XIII-lea. Pendula ei Cartier ieşea în evidenţă printr-un cadran octogonal, pe o bază decorată cu coroana regală.

(w670) Cartier-Pe

Cartier-Pendulă cu cristal de stâncă, email si pietre preţioase

Un alt Model A, de data aceasta al Olgăi Konstantinova a Rusiei, a fost adjudecat, în luna mai, la Casa Christie’s din Geneva pentru 720.000 de euro. Cântăreaţa lirică Ganna Walska a deţinut o somptuoasă Pendulă Portico, din coral, jad şi diamante, care se află acum în colecţia artistei Barbra Streisand.

Preţioase, cu mecanisme impecabile, create în asamblări magice din cele mai nobile materiale, de la aur şi diamante la smaralde şi platină, la cristal de stâncă, onix, coral, agată sau email, Pendulele de masă Cartier au ritmat viaţa unor femei bogate şi fascinante. Poate pentru că erau obiecte care le semănau: elegante şi misterioase.

(w670) Pendula di

Pendulă din seria cu figuri de animale

Un mister dezlegat

Când a explodat stilul Deco, cu formele sale geometrice şi triumful cromatic, Louis Cartier n-a rămas insensibil. A chemat cei mai buni artizani din toate meseriile, de la orlogerie la orfevrerie, de la tehnica emailului la cizelare, şi  a lansat pe piaţă aceste ceasuri speciale care au devenit în scurt timp obiecte de cult. A avut geniala intuiţie de a-şi apropia un geniu al orlogeriei, Maurice Coüet. Graţie lui, Casa se poate mândri astăzi cu paternitatea uneia dintre piesele cele mai iubite ale artelor decorative: Pendula misterioasă. La jumătatea secolului al XIX-lea, pe scenele renumite din Franţa, apărea un personaj destul de curios. Se numea Jean-Eugène Robert-Houdin şi era în acelaşi timp ceasornicar (tatăl său fiind cel mai faimos creator de ceasuri din Blois) şi iluzionist. Cel mai mult îi plăcea să colinde scenele şi să vadă oamenii rămânând cu gura căscată la trucurile lui. El a dat naştere prestidigitaţiei moderne şi nu întâmplător de la el a furat numele Ehrich Weisz, iluzionistul-cult cunoscut sub numele de Harry Houdini. Unul dintre trucurile lui vestite consta în prezentarea ceasurilor misterioase ale căror indicatoare păreau să se mişte graţie unor mecanisme complet invizibile. În 1912, Maurice Coüet a realizat această magie punând acel mecanism la bazele poducţiilor Cartier. Pendulele misterioase, care se numără astăzi printre cele mai căutate şi mai bine cotate obiecte semnate Cartier din licitaţii, fascinează. Precizia şi frumuseţea lor duc la enigmă şi enigma stă la baza incredibilei lor străluciri estetice. În realitate trucul este destul de simplu. Indicatoarele sunt montate pe două discuri din cristal perfect transparente, care se rotesc activate de un mecanism ascuns în bază. Şi, deşi este adevărat că înţelegerea trucului nu impietează decât infinitezimal asupra fascinaţiei provocate de obiect, într-o anumită perioadă, cu o abilă strategie de marketing, explicaţia a rămas secretă chiar şi pentru cei care le revindeau.

(w670) Pendula de

Pendulă de inspiraţie egipteană

Au trecut 8 ani până când s-a depăşit forma statică a paralelipipedului din cristal al primului Model A şi s-a reuşit obţinerea aceluiaşi efect cu un ax central.

Odată cu stilul Deco a apărut o puternică fascinaţie pentru arta orientală. Erau anii glorioşi în care Cartier realiza seria de pendule care deveniseră de acum adevărate sculpturi. Au apărut figurile de animale, piese de mare virtuozitate, cum ar fi cei doi crapi sculptaţi în jad gri, ai pendulei din 1925, ale căror înotătoare amintesc valurile pictate de Hokusai.

(w670) Pendula de

Pendulă decorativă

(w670) Pendula mi

Pendulă misterioasă JAI

Nu trebuie omisă pendula cu portic, de o elegantă schemă geometrică, pendula cu ecran la care cadranul este mare şi incizat în basorelief cu scene de piesaj sau cu figuri animale. Până la capodopere cum ar fi garnitura de birou Grădina japoneză din 1926, în care pendula era numai o componentă  a unui complex joc arhitectonic, care includea un pom înflorit, două lampioane, lei fin sculptaţi şi o pajişte, realizate într-o profuziune de materiale preţioase care te făceau să-ţi piezi capul: diamante, coral, perle, jad, email, lapislazuli, cristal de stâncă. Şi, într-adevăr, cineva şi-a pierdut capul recent, plătind pentru această piesă, la casa Christie’s din Paris 1.118.500 de euro.

(w670) Pendula -

Pendulă - garnitură de birou Cartier în stil japonizant

(w670) Pendula cu

Pendulă cu bază în formă de vas oriental

Şi pentru că am vorbit de preţ, să amintim câteva dintre recordurile de licitaţie ale unor asemenea piese. O Pendulă misterioasă din cristal de stâncă, email, onix, turcoaze şi diamante, din 1925, s-a vândut la Sothebys din Geneva, în toamna anului 2014, cu 700.000 de euro.  O altă piesă, intitulată Cerul, din 1928, din onix, jad, email şi diamante a fost estimată în luna mai a acestui an, la Sotheby’s Hong Kong la 1.088.000 – 1.450.000 de euro. Pendula misterioasă din 1923, din cristal de stâncă, email, onix, turcoaze şi diamante a fost adjudecată la Christie’s din Paris cu 686.500 de euro, în timp ce o alta, Model A, din 1919, din aur, onix, cristal de stâncă şi diamante a fost vândută în iunie 2007, la Atiquorum, cu 203.000 de euro...

(w670) Pendula Po

Pendulă Portico

(w670) Pendula mi

Pendulă misterioasă

(w670) Pendula mi

Pendulă misterioasă cu raze solare

(w670) O piesa el

O piesă elegantă şi misterioasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel