Oamenii ar trebui încurajați să-și măsoare talia pentru a verifica că nu au prea multă grăsime periculoasă în jurul mijlocului lor, spun ghidurile actualizate.
Publicitate
Talia unui adult ar trebui să fie mai mică de jumătate din înălțime pentru a reduce riscurile pentru sănătate, recomandă organismul de sănătate NICE, potrivit BBC.
Măsurarea indicelui de masă corporală (IMC) este de asemenea utilă - dar nu ia în considerare excesul de greutate în jurul abdomenului.
Acest lucru crește riscul afecțiunilor precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.
„Pentru a-și măsura talia, oamenii ar trebui să-și găsească partea de jos a coastelor și partea superioară a șoldurilor, să înfășoare o bandă de măsurare în jurul taliei la jumătatea distanței dintre aceste puncte și să expire în mod natural înainte de a efectua măsurarea”, spun recomandările privind identificarea persoanelor supraponderale și obeze .
Dacă ai 175 cm, de exemplu, atunci dimensiunea taliei ar trebui să fie mai mică de 87,5 cm (34 inchi) - sau jumătate din înălțime.
Măsurarea raportului talie-înălțime poate fi folosită pentru ambele sexe și pentru toate grupurile etnice, precum și pentru adulții foarte musculoși, adaugă acesta.
Dar măsurătorile circumferinței taliei nu sunt precise la persoanele cu un IMC peste 35, la femeile însărcinate sau la copiii sub doi ani.
Cele mai recente estimări pentru Anglia sugerează că 28% dintre adulți sunt obezi și încă 36% sunt supraponderali - o problemă care costă NHS mai mult de 6 miliarde de lire sterline.
Profesorul Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow, a spus că nu dăunează niciodată să încerci „noi modalități” de a-i determina pe oameni să se gândească la sănătatea lor.
Alți experți spun că măsurarea taliei nu funcționează pentru persoanele care sunt foarte scunde sau pentru persoanele în vârstă de peste 60 de ani, care ar putea fi pierdut în înălțime odată cu îmbătrânirea.
Dar profesorul Rachel Batterham, consultant în obezitate, diabet și endocrinologie, care face parte din comitetul de ghiduri, a spus: „Mărirea grăsimii în abdomen crește riscul unei persoane de a dezvolta mai multe boli care limitează viața, inclusiv diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
„Raportul talie-înălțime este o măsură simplă, ușor de utilizat, care identifică persoanele care prezintă un risc crescut pentru sănătate și ar beneficia de sprijin pentru gestionarea greutății pentru a-și îmbunătăți sănătatea”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu