Dietele sărace în proteine par să aibă beneficii incredibile pentru sănătatea și durata de viață a rozătoarelor și a muștelor, au descoperit cercetătorii.
Un nou studiu pe șoareci a identificat un singur hormon care ar fi esențial pentru îmbătrânire. Hormonul se numește factor de creștere a fibroblastelor 21 (FGF21) și este produs de ficat, a scris publicația PlayTech.
În ultimii ani, studiile au arătat că FGF21 răspunde într-un mod aparte la restricția de proteine, în ceea ce îi privește pe șoareci, îmbunătățind consumul de energie și toleranța la glucoză și reducând, în același timp, greutatea corporală.
Acum, aceeași echipă de cercetători a descoperit că FGF21 este util și atunci când vorbim despre efectele anti-îmbătrânire.
„Într-adevăr, șoarecii care au deficiență de FGF21 nu sunt doar rezistenți la beneficiile restricției de proteine, dar prezintă și o scădere în greutate precoce, o fragilitate crescută și o durată de viață redusă atunci când sunt hrăniți cu o dietă săracă în proteine”, scriu autorii.
Noile descoperiri sugerează că efectele pro-longevitate ale restricției proteice sunt dependente de un singur hormon, unul care este prezent și la oameni.
În prezent, nu este clar dacă rolul FGF21 în propria noastră specie este același ca în cazul șoarecilor, însă studiile pe oameni arată că dietele sărace în proteine și bogate în carbohidrați ar putea avea beneficii similare pentru sănătatea metabolică. Acești macronutrienți influențează FGF21.
Studiile pe șoareci îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine rolul pe care acest hormon îl joacă în organism.
Pe scurt, descoperirile sugerează că restricția proteinelor reduce fragilitatea la șoarecii normali pe măsură ce îmbătrânesc și că acest proces este controlat de FGF21.
FGF21 are o mulțime de roluri, dar este cunoscut că reglează aportul de zahăr, iar modul în care acest hormon răspunde la anumiți macronutrienți are un impact asupra creierului.
Cercetări anterioare, ale acelorași autori, au arătat că dietele pe termen lung, cu conținut scăzut de proteine, cresc activarea FGF21 în creierul șoarecilor, ceea ce îi determină pe indivizi să aleagă alimente cu conținut scăzut de grăsimi și carbohidrați și mai bogate în proteine, atunci când li se oferă mai multe opțiuni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu