Există dificultăți pentru tot mai mulți tineri cu studii superioare din China în a-și găsi un loc de muncă.
China este acum o țară în care un meșter dintr-un liceu are o diplomă de master în fizică, o persoană de la curățenie este calificată în planificarea mediului, un curier a studiat filozofia, iar un absolvent de doctorat de la prestigioasa Universitate Tsinghua ajunge să aplice pentru un post de ofițer auxiliar de poliție.
Acestea sunt cazuri reale într-o economie aflată în dificultate - și nu este greu să găsești mai multe ca ele.
„Slujba mea de vis era să lucrez în sectorul bancar de investiții”, spune Sun Zhan în timp ce se pregătește să își înceapă tura ca ospătar într-un restaurant din orașul Nanjing din sudul țării.
Tânărul de 25 de ani a absolvit recent un masterat în finanțe. El spera să „câștige mulți bani” într-un post bine plătit, dar adaugă: „Am căutat un astfel de loc de muncă, fără rezultate bune”.
China produce milioane de absolvenți de universitate în fiecare an, dar, în unele domenii, nu există suficiente locuri de muncă pentru ei.
Economia a întâmpinat dificultăți și a stagnat în sectoare majore, inclusiv în sectorul imobiliar și în industria prelucrătoare.
Șomajul în rândul tinerilor se apropia de 20% înainte ca modul de măsurare a cifrelor să fie modificat pentru a face situația să pară mai bună. În august 2024, acesta era încă de 18,8%. Ultima cifră pentru luna noiembrie a scăzut la 16,1%.
Mulți absolvenți de universitate care au întâmpinat dificultăți în găsirea unui loc de muncă în domeniul în care au studiat sunt acum angajați în locuri de muncă cu mult sub nivelul pentru care sunt calificați, ceea ce a dus la critici din partea familiei și a prietenilor.
Când Sun Zhan a devenit ospătar, acest lucru a fost întâmpinat cu nemulțumire de părinții săi.
„Opiniile familiei mele sunt o mare preocupare pentru mine. La urma urmei, am studiat mulți ani și am mers la o școală destul de bună”, spune el.
El spune că familia sa este stânjenită de alegerea sa profesională și ar fi preferat să încerce să devină funcționar public, dar, adaugă el, „aceasta este alegerea sa”.
Totuși, el are un plan secret. Își va folosi timpul petrecut ca ospătar pentru a învăța să lucreze în domeniul restaurantelor, astfel încât, în cele din urmă, să își poată deschide propriul local.
El crede că, dacă va ajunge să conducă o afacere de succes, criticii din familia sa vor trebui să își schimbe tonul.
„Situația locurilor de muncă este foarte, foarte dificilă în China continentală, așa că cred că mulți tineri trebuie să își reajusteze așteptările”, spune profesoara Zhang Jun de la City University of Hong Kong.
Ea spune că mulți studenți doresc să obțină diplome superioare pentru a avea perspective mai bune, dar apoi îi lovește realitatea mediului de angajare.
„Piața muncii este foarte dificilă”, spune Wu Dan, în vârstă de 29 de ani, care este în prezent stagiară într-o clinică de masaj pentru leziuni sportive din Shanghai.
„Pentru mulți dintre colegii mei de masterat este prima dată când caută un loc de muncă și foarte puțini dintre ei au reușit să obțină unul”, a adăugat Wu Dan.
De asemenea, ea nu credea că aici va ajunge cu o diplomă în finanțe de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong. Înainte a lucrat la o societate de tranzacționare din Shanghai, unde era specializată în produse agricole.
Când s-a întors în China după ce și-a terminat studiile în Hong Kong, a vrut să lucreze într-o firmă de capital privat și a primit câteva oferte, dar nu a fost mulțumită de condiții.
Faptul că nu a acceptat niciuna dintre ele și a început în schimb să se pregătească în medicina sportivă nu a fost bine primit de familia ei.
„Ei au crezut că am avut un loc de muncă atât de bun înainte, iar pregătirea mea educațională este destul de competitivă. Nu au înțeles de ce am ales un loc de muncă cu bariere reduse, care îmi cere să fac muncă fizică pentru bani puțini”, a precizat Wu Dan.
Recunoaște că nu ar putea supraviețui în Shanghai cu salariul ei actual, dacă nu ar fi pentru faptul că partenerul ei deține casa lor.
La început, nu cunoștea pe nimeni care să o susțină în actuala sa carieră, însă mama sa a început să se răzgândească după ce a tratat-o recent pentru durerea de spate, reducându-i semnificativ durerea cu care se confrunta.
Acum, fosta studentă la finanțe spune că simte că o viață în lumea investițiilor nu i se potrivește până la urmă.
Spune că este interesată de leziunile sportive, că îi place munca și că, într-o zi, vrea să își deschidă propria clinică.
Absolvenții chinezi sunt obligați să își schimbe percepția cu privire la ceea ce ar putea fi considerat „o poziție bună”, spune profesoara Zhang.
În ceea ce ar putea fi considerat „un semnal de alarmă” pentru tineri, „multe companii din China, inclusiv multe companii din domeniul tehnologiei, au concediat destul de mult personal”, adaugă ea.
Ea mai spune că domenii importante ale economiei, care au fost cândva mari angajatori de absolvenți, oferă condiții sub standarde, iar oportunitățile decente în aceste domenii dispar cu totul.
În timp ce se gândesc ce vor face în viitor, absolvenții șomeri au apelat și la industria filmului și a televiziunii.
Filmele cu buget mare au nevoie de o mulțime de figuranți care să le completeze scenele, iar în Hengdian, celebrul oraș de producție cinematografică din China, situat la sud-vest de Shanghai, există o mulțime de tineri în căutarea unui loc de muncă ca actori.
„Stau în principal alături de protagonist ca atracție vizuală. Sunt văzut alături de actorii principali, dar nu am replici”, spune Wu Xinghai, care a studiat ingineria informației electronice și a jucat rolul unui bodyguard într-o dramă.
Tânărul de 26 de ani râde spunând că aspectul său frumos l-a ajutat să fie angajat ca figurant.
El spune că oamenii vin adesea la Hengdian și lucrează doar pentru câteva luni la rând. El spune că aceasta este o soluție temporară și pentru el, până când găsește ceva permanent. „Nu fac mulți bani, dar sunt relaxat și mă simt liber”, a precizat acesta.
„Aceasta este situația în China, nu-i așa? În momentul în care termini facultatea, devii șomer”, spune Li, care nu a vrut să își spună prenumele.
El s-a specializat în regie de film și scenaristică și s-a înscris, de asemenea, pentru a lucra ca figurant pentru câteva luni.
„Am venit aici să caut de lucru cât sunt încă tânăr. Când voi îmbătrâni, voi găsi un loc de muncă stabil”, a mai explicat Li.
Dar mulți se tem că nu vor găsi niciodată un loc de muncă decent și vor fi nevoiți să se mulțumească cu un rol diferit de ceea ce și-au imaginat.
Lipsa de încredere în traiectoria economiei chineze înseamnă că tinerii adesea nu știu ce le va rezerva viitorul.
Wu Dan spune că și prietenii ei care sunt angajați se pot simți destul de pierduți.
„Ei sunt destul de confuzi și simt că viitorul este neclar. Cei care au un loc de muncă nu sunt mulțumiți de el. Nu știu pentru cât timp își vor putea păstra aceste posturi. Și dacă își pierd locul de muncă actual, ce altceva pot face?”, a mai spus Wu Dan.
Ea precizează că „se va lăsa purtată de val și va explora treptat ceea ce vrea cu adevărat să facă”, conform BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci