EXCLUSIV  Tineri din Cluj, SOLUȚIE pentru a ne feri de COZI INTERMINABILE: GATA cu birocrația!

Doi tineri din Cluj au lansat prima platformă ce permite plata on-line a taxelor judiciare de timbru, respectiv a taxelor ce trebuie achitate de orice persoană care se judecă în România în litigii civile, specifice dreptului familiei, de contencios administrativ.

DC News: De unde a pornit această idee?

'Suntem doi tineri, Dan Drăgan și Dan Moroșan, la vârsta a doua, din municipiul Cluj-Napoca. Primul dintre noi este inginer, iar cel de-al doilea este avocat. Cel din urmă, având experiențe puternice la cozi pe perioada stagiaturii, a discutat cu cel dintâi și după aproximativ doi ani a luat ființă Digital Just Tax. Aceasta a apărut din obligația satisfacerii unei nevoi sociale: nevoia de eficientizare a timpului petrecut în încercarea de a achita taxele judiciare de timbru și de a înregistra dovada achitării acestor taxe la instanța competentă.' a declarat Dan Moroșan.

Facilitarea accesului la justiție prin tehnologie

'Cu alte cuvinte, ne-am dorit să găsim o soluție prin care să facilităm accesul la justiție prin prisma tehnologiei și să îi scutim pe toți cei ce în viitor vor trebui să achite și să înregistreze aceste taxe de statul la cozi, de timp pierdut și de imprimante cu ace. Soluția noastră este un pas important înspre digitalizarea sistemului judiciar.' a prrecizat Dan Moroșan.

DC News: Cât timp durează tot procedeul?

'Platforma noastră vă pune la dispoziție două instrumente principale: un calculator de taxe judiciare de timbru, fundamentat pe baza OUG 80/2013 și un modul ce vă permite plata online a taxelor judiciare de timbru și înregistrarea dovezii plății la instanță. Cu privire la modulul de plată, acesta a fost conceput pentru a permite plata taxelor judiciare într-un interval de aproximativ 10 minute, prin algoritmi selectați a priori.

Utilizatorul petrece 5 minute pe platformă, completează datele solicitate, iar în mod automat, contul corespunzător este selectat, iar plata este realizată. Cu privire la înregistrarea dovezii achitării taxei, aceasta se transmite automat, la un interval relativ scurt de timp prin e-mail la instanța competentă și la utilizator alături de documentația aferentă, cu semnătură electronică certificată – echivalentă celei olografe, conform Legii 455/2001.'

DC News:  Cum se face dovada plății?

'În acest context s-au implementat garanții specifice pentru a se asigura că dovada plății taxei – ce are de regulă un caracter generic (spre exemplu: simplul op generat de bancă), să nu poată fi utilizată la mai multe procese de aceeași persoană.

Raportat la calculatorul de taxe judiciare de timbru, acesta a fost conceput pentru a se putea calcula orice taxă judiciară de timbru. Conține peste 133 de tipuri de taxe și permite cumularea lor, fiind singurul de acest fel. Astfel, într-un potențial litigiu, atât magistratul cât și justițiabilul are posibilitatea de a calcula exact cuantumul total al taxei judiciare de timbru în funcție de argumentele invocate și de petite.' 

DC News: De ce să achite taxele judiciare online?

'Pentru că este mai eficient. Procesul este unul prin care se economisește timp, este sigur, cheltuielile sunt mai mici, se garantează unicitatea tranzacțiilor și nu în ultimul rând, este un demers prietenos cu mediul înconjurător. În varianta clasică, topica evenimentelor este următoarea: într-o primă etapă avem un drum spre oficiul poștal, o coadă, un formular completat după îndelungi consultări și mandatul poștal; în etapa a doua, avem un alt drum către instanță, o altă coadă și în final, un al ghișeu. Cerințele sunt: un mijloc de transport, tichete de parcare, timp pierdut, alte cheltuieli inutile și uneori frustrări.  În varianta pe platformă: acces Digital Just, completare formular predefinit, plata prin card bancar, verificare e-mail. Taxa e plătită, înregistrată și dovada este pe e-mail.' a adăugat Dan Moroșan.

Sistem gândit de avocați

'Serviciul nostru este creat pentru a fi utilizat atât de către profesioniști cât și de către justițiabili. În ceea ce privește calculul și achitarea taxelor de către profesioniști, sistemul a fost gândit pentru a fi folosit cu precădere de avocați, instituții financiare non bancare sau executori judecătorești, printre alții (parteneri – prin crearea unui cont). Astfel, s-a rafinat un mecanism prin care aceștia pot achita în numele și pe seama clientului suma aferentă taxei, ca apoi să o recupereze.'

'În acest fel se economisește timp și se evită haosul creat de sistemul actual în care debitorii achită inițial taxa, apoi o trimit în original prin poștă avocatului sau executorului, iar în final, acesta din urmă trimite dovada achitării taxei în original către instanță – trei pași devin unul. Prin Digital Just procesul durează 5 minute și avocatul ori executorul poate verifica primirea documentației semnată cu semnătură electronică extinsă și poate refactura în mod legal serviciul.' a clarificat Dan Moroșan.

'Cu privire la justițiabili, conform estimărilor noastre – realizate la nivel de metropolă și în condiții de trafic normal: plata prin acest sistem vă economisește aproximativ 60 de minute din timpul dumneavoastră; taxa se poate achita de oriunde și oricând cu acces doar la un device și internet; în comparație cu plata la ghișeu, economisiți în medie 30 de lei per taxă achitată și vă scutim de 2 drumuri, în locul cărora, puteți face absolut orice doriți.'

Un exemplu concret

'Ca un exemplu de calcul, valabil atât pentru profesioniști cât și pentru justițiabili, pentru o taxă de 100 de lei, comisionul este de aproximativ 10 lei. La un calcul simplu, dacă se au în vedere costurile pe care le-ar implica acest demers în varianta clasică, combustibilul, timpul, tichete de parcare, precum și costul mandatului poștal, suma globală ar depăși cu mult această valoare de 10 lei calculată pentru plata taxei și înregistrarea dovezii achitării taxei – în raport de 2 locații diferite din același oraș / municipiu (instanța competentă și oficiul poștal sau casieria unității administrativ teritoriale de la domiciliul sau sediul debitorului; dacă acestea două se află în localități diferite, diferența de preț e chiar mai mare).' a menționat Dan Moroșan.

Pentru binele comun al societății

'Având un model de business axat pe comisionare, credem că e esențial să explicăm de ce solicităm plata unei anumite sume de către client. Ca atare, doar o mică parte din prețul serviciului reprezintă profitul companiei, în timp ce restul reprezintă comisioanele percepute de procesatorii de carduri, băncile partenere și costurile operaționale și fixe. Așadar, indiferent de prețul serviciului, profitul per tranzacție al companiei rămâne aproximativ același, în timp ce costurile operaționale variază.' a spus Dan Moroșan.

'Așadar, prețul total al serviciului variază în funcție de suma datorată cu titlu de taxă judiciară de timbru, dar indiferent de complexitatea operațiunii ori numărul de taxe, comisionul se percepe doar o singură dată per operațiune. Credem că am creat un serviciu util pentru întreg sistemul judiciar, sub rezerva unei atitudini deschise din partea celor implicați. Am făcut un pariu în momentul în care am investit în această idee. E foarte specific sectorul de activitate și platforma e realizată pentru binele comun. Sperăm să avem feedback pozitiv, iar oamenii să utilizeze serviciul în care am învestit peste 1 an din viața noastră.' a mai punctat avocatul Dan Moroșan, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel