Guvernul vrea să-i stimuleze pe tinerii români să se angajeze, prin acordarea unor prime.
Guvernul României vrea să bage mâna la buget pentru a-i stimula pe tineri să intre pe piața muncii, anunță Antena 3 CNN.
Măsura este determinată de criza majoră de pe piața muncii din România și nevoia ca unele sectoare economice să beneficieze de forță de muncă tânără. Suma minimă acordată tinerilor șomeri neindemnizați care intră în câmpul muncii este de 1.000 de lei, potrivit Ministerului Muncii.
De asemenea, absolvenții din evidențele ANOFM vor putea primi suma de 1.794 de lei dacă își găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Jumătate din sumă se acordă în momentul angajării, iar cealaltă jumătate la împlinirea unui an de la angajare.
În ceea ce-i privește pe tinerii care aleg să-și schimbe reședința pentru a profesa în diverse domenii, Statul pregătește sume consistente, de până la 12.500 de lei.
- de încadrare - maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu;
- de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu;
- de relocare - 900 lei/lună, timp de 36 luni: pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.
Țara noastră este pe ultimul loc în Europa în ceea ce-i privește pe tinerii între 15 și 29 de ani care muncesc.
11,7% dintre tinerii din Uniunea Europeană nu erau ocupaţi, în educaţie sau formare, aşa-numiţii NEETs, în anul 2022. La nivelul statelor membre, proporția variază de la 4,2% în Ţările de Jos la 19,8% în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News