Tinerii de astăzi sunt mai violenți? Ce ar trebui făcut pentru a reduce acest fenomen

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Astăzi sunt o mulțime de mijloace prin care tinerii sunt expuși la o cantitate mare de stimuli și nu vorbim doar de televiziune, vorbim de videoclipurile și imaginile care rulează fără niciun filtru pe Facebook, Yutube, TikTok, fără a uita de jocurile video care simulează lupte, războaie etc.

Parțial din plictiseală, parțial pentru distracție, parțial din curiozitate, tinerii petrec mult timp pe internet urmărind videoclipuri și filme care incită la violență, emulare, comportament periculos fără nicio consecință pentru acțiunile întreprinse.

Analizând stadiile evolutive ale unui individ, adolescentul se află într-o fază în care își dezvoltă gândirea critică și, subliniez, ”SE DEZVOLTĂ” prin urmare asta înseamnă că zonele creierului nu sunt încă suficient de mature în capacitatea de a judeca, are resurse cognitive limitate pentru a trata aceste mesaje media media fără niciun filtru.

Potrivit psihologului Gentile Ana Maria, cauza violenței la tineri nu este atribuită doar mass-media, ci sunt diverși factori de risc care intră în joc.

- Lipsa sau inadecvarea educațională în contextul familial: inadecvarea regulilor, neglijența, violența suferită sau asistată etc.
- Apartenența la grupuri de prietenie deviante
- Lipsa facilităților extrașcolare
- Abandonul școlar

Ce trebuie făcut pentru a reduce acest fenomen?

1. În primul rând, din copilărie, părinții ar trebui să lucreze la dezvoltarea emoțională legată de gestionarea frustrării la copiii lor.
2. Prevenirea adolescenților să se confrunte cu situații pe care nu sunt capabili să le gestioneze funcțional în funcție de gradul lor de maturitate psihologică.
3. Crearea unui spațiu de dialog, în care să poată vorbi despre emoțiile trăite într-o anumită împrejurare prin care trebuie să:

– facilitezi reflecția asupra consecințelor pe care le pot avea acțiunile lor.
– ajuți tinerii în urmărirea scopurilor lor, stimulează-i în realizarea pasiunilor lor
– stabilești limite de timp în vizionarea televizorului, a fi pe web și a juca jocuri video, evitarea celor violente.
– stabilirea unui relație de încredere și colaborare cu profesorii, întrucât copiii își petrec cea mai mare parte a zilei în contextul școlar, iar profesorii reprezintă figuri educaționale semnificative pentru dezvoltarea tinerilor.

– ascultați, primiți și acceptați punctul lor de vedere și nevoile lor, implementând rezoluții bazate
pe acceptare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel