Tinerii din România aleg să se mute din casa părintească după vârsta de 28 de ani, arată un raport.
Românii locuiesc cu părinții până la vârsta de 28 de ani, arată un raport al Eurostat. În privința bărbaților, aceștia preferă să rămână acasă până peste 30 de ani, pe când femeile pleacă de acasă puțin după vârsta de 25 de ani. Sociologii sunt de părere că vârsta la care tinerii aleg să se mute în propria casă sunt indicatori ai gradului de dezvoltare economică, culturală și educațională, transmite Digi24.
Sunt țări în Europa în care tinerii aleg să stea și mai mult cu părinții. De exemplu, în Croația, tinerii părăsesc casa părintească după vârsta de 32 de ani. În Suedia, tinerii se mută de la părinți înainte de a împlini vârsta majoratului. Țara noastră ocupă locul 11 la nivel comunitar.
„Copiii pleacă mai târziu din gospodărie acolo unde puterea economică este mai redusă. Pleacă mai târziu din gospodărie acolo unde șomajul este mai mare, pleacă mai târziu din gospodărie acolo unde implicarea în parcursul școlar este redusă”, a spus Dumitru Sadu, sociolog.
Aproximativ 4 milioane de români, ce au vârste cuprinse între 18 și 34 de ani încă locuiesc la aceeași adresă cu părinții. Prețurile apartamentelor sunt în prezent peste puterea de cumpărare a unui tânăr din România, de aceea foarte mulți amână plecarea din casa părintească. De altfel, țara noastră ocupă locul 6 în Europa în rândul țărilor cu cele mai mici prețuri la apartamente, însă 1 metru pătrat poate ajunge și la 1.800 de euro. Un bun exemplu este Clujul, orașul cu cele mai scumpe apartamente din țară, următorul fiind Bucureștiul, unde un metru pătrat sare de 1.000 de euro.
Decizia de a pleca din casa părintească este amânată în alte țări din cauza tradițiilor și a cutumelor. În Portugalia tinerii pleacă din gospodăria părinților după ce împlinesc 30 de ani.
Vezi și: Prețul mediu al unei locuinţe din România a CRESCUT cu 28,4% în ultimii 5 ani
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu