Tinerii sunt mai narcisiști. Trăsătura scade odată cu vârsta, arată un studiu

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Bern confirmă că, într-adevăr, tinerii sunt mai narcisici, iar această trăsătură scade odată cu înaintarea în vârstă. 

Cu toate acestea, diferențele individuale între oameni rămân stabile în timp – adică cei care manifestă trăsături narcisice accentuate în copilărie tind să rămână mai narcisici decât media chiar și ca adulți.

Cercetătorii au analizat datele din 51 de studii anterioare, care au inclus un total de 37.247 de participanți cu vârste între 8 și 77 de ani. Obiectivul a fost de a înțelege dacă nivelurile de narcisism cresc, scad sau rămân constante pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Dr. Ulrich Orth, autorul principal al studiului, a explicat că studiul a inclus analizarea a trei tipuri distincte de narcisism: narcisismul agentic, narcisismul antagonistic și narcisismul neurotic.

Narcisismul agentic este caracterizat de un sentiment de grandiozitate, superioritate și o nevoie intensă de admirație. Narcisismul antagonistic include trăsături precum aroganța, un sentiment de drept divin, insensibilitate și empatie scăzută, iar narcisismul neurotic implică dereglare emoțională și o sensibilitate excesivă. Potrivit studiului, toate cele trei tipuri de narcisism au tendința de a scădea odată cu vârsta, dar poziția unei persoane pe scara narcisismului în raport cu cei din jurul său rămâne, în mare parte, neschimbată de-a lungul vieții.

„Aceste rezultate sunt importante, având în vedere că nivelurile ridicate de narcisism influențează viețile oamenilor în moduri semnificative – atât viețile persoanelor narcisice, cât și, poate chiar mai mult, viețile familiilor și prietenilor lor,” a spus Dr. Orth, citat de Daily Mail.

Cercetarea sugerează că narcisismul este o trăsătură stabilă de personalitate, rămânând constant în termeni relativi chiar și pe perioade foarte lungi de timp.

În timp ce studiul nu a investigat cauzele exacte ale acestei stabilități, Dr. Orth sugerează că asumarea unor roluri sociale la maturitate, precum cele de partener, părinte sau angajat, poate contribui la dezvoltarea unor caracteristici de personalitate mai mature, inclusiv la o reducere a nivelului de narcisism.

Rezultatele acestei cercetări deschid drumul pentru studii ulterioare, ce ar putea analiza mai profund motivele pentru care narcisismul scade odată cu vârsta și în ce fel rolurile sociale pot influența maturizarea personalității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel