Profesorul Alexandru Andrășanu a vorbit despre un ținut românesc cu adevărat impresionant.
Publicitate
În urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani, Țara Hațegului era o insulă tropicală în Oceanul Tethys. Pe această insulă cu vegetație bogată și dominată de vulcani activi, trăiau dinozauri.
Dinozaurii din Haţeg se cunosc de peste un secol. În perioada scursă de la prima lor semnalare până în prezent, cunoştinţele specialiștilor legate de aceşti „giganţi pitici” au suferit o continuă dezvoltare devenind din ce în ce mai numeroase şi mai de încredere.
În acele vremuri Pământul era într-o continuă transformare. Uscatul începuse să se fragmenteze, iar din continente se desprindeau insule care, activate de mișcările tectonice, erau ca nişte plute călătoare pe oceanul planetar. O astfel de insulă era şi Haţegul, care pe atunci se afla pe unde este Marea Mediterană de astăzi.
Rupţi de continent, dinozaurii erau ca niște naufragiaţi care au învăţat să supravieţuiască cu puţinul pe care îl aveau.
După ce Insula Haţegului s-a desprins din continent, animalele de aici au fost nevoite să se adapteze condiţiilor de viaţă dintr-un spaţiu mai restrâns, cu resurse de hrană mai puţine. Şi acesta a fost şi una din cauzele care au făcut ca dinozaurii să ajungă în timp să fie mult mai mici decât rudele lor care au rămas pe continent.
Acest fenomen este numit de specialişti: nanism insular. Şi se pare că nu este întâlnit în natură atât de rar pe cât am putea crede. Într-o situaţie asemănătoare s-au aflat şi elefanții din insulele mediteraneene Malta, Cipru și Creta.
”Discovery, când a făcut un serial, a trebuit să aleagă patru zone distincte din lume unice pentru dinozauri și a ales Argentina, America montană, Deșertul Gobi și România - Insula Hațeg. Este o zonă deosebită din punct de vedere al vestigiilor paleontologice și al poveștilor pământului”, a spus profesorul Alexandru Andrășanu la DC News.
Urmăriți aici istoria unui ținut de poveste.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu