Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, cu o incidență în 2020, conform GLOBOCAN, de 19.292.789 cazuri noi. 10% din acestea – 1.9 milioane de cazuri noi fiind reprezentate de cancerul colorectal, care este a doua cauză de mortalitate din cadrul patologiilor oncologice.
În Europa însă, incidența cazurilor noi de cancer colorectal este de 26.9%, ocupând locul 3 după cancerul pulmonar și de prostată la sexul masculin, și locul 2, după cancerul mamar la sexul feminin.
Europa are 10 % din populația lumii, dar înregistrează un sfert din numărul mondial de cazuri de cancer. Impactul economic total al cancerului în Europa este de 100 de miliarde de euro pe an.
În fața acestor evidențe, precum și a prognozei că până în 2035 numărul cazurilor de cancer va crește cu 24 %, ceea ce va face ca această boală să devină principala cauză de deces în U.E., apare stringentă necesitatea de a implementa măsuri ferme de prevenție.
În acest moment, în multe ţări din lume s-au implementat sau sunt în curs de implementare programe naţionale de screening de cancer colorectal în populaţia cu risc pentru această afecţiune. Impactul programului de screening în S.U.A. a contribuit, conform studiilor, la o scădere cu 53% a mortalităţii de cancer colorectal.
Prevenția primară rămâne strategia cheie în reducerea prevalenței globale a cancerului colorectal, prin limitarea expunerii la acțiunea carcinogenelor cunoscute.
Prevenția secundară își propune să reducă impactul unei boli prin detectarea și tratarea acesteia cât mai curând. Supraviețuirea la 5 ani în cancerul colorectal este dependentă de stadiul de progresie al bolii la diagnostic: peste 90% pentru tumorile descoperite în stadiul I.
Este o afecțiune frecventă, cu evoluţie fatală dacă nu este diagnosticat și tratat în stadii precoceare o istorie naturală bine cunoscută: 90-95% din CCR se dezvoltă din leziuni precursoare – adenoame, al căror potențial malign crește cu dimensiunea polipului,progresează lent din stadiile precoce, curabile chirurgical, către stadiile avansate și metastazantetestele de screening folosite sunt cost-eficiente și larg accesibile.
Strategia de testare recomandată de Comisia Europeană prin Ghidurile Europene pentru asigurarea calității în screeningul și diagnosticul cancerului colorectal este efectuarea de primă intenție a testului de sângerare ocultă (test FIT – test imunochimic fecal), la fiecare 1-2 ani, la persoanele cu vârste între 50 și 74 ani. Pacienții cu test FIT pozitiv vor fi explorați colonoscopic pentru a detecta leziuni precursoare ale CCR ce pot fi rezecate endoscopic, prevendind astfel apariția cancerului colorectal. Aceasta strategie va fi cel mai probabil adoptată și în Romania.
Proiectul pe care îl lansăm astăzi „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II București-Ilfov” este unul din cele 4 proiecte pilot ce se vor desfășura în diferite regiuni ale țării, etape precursoare ale introducerii programului național de screening de cancer colonic.
Grupul țintă al ROCCAS II este format din 50.001 persoane cu vârsta între 50-74 ani cu domiciliul/reședința în regiunea București–Ilfov, din care minim 53% aparțin grupurilor vulnerabile.
Totodată, echipa de implementare urmărește îndeplinirea obiectivului de trimitere la medicul specialist a unui număr de 2104 persoane, prin asigurarea de servicii și mijloace de suport care să crească accesul la servicii medicale specializate și tratament, prin reevaluarea periodică a pacienților și elaborarea de rapoarte, studii și propuneri de politici publice pe baza datelor obținute în urma screening-ului.
Implicarea SUUMC în acest proiect nu este întâmplătoare. Este cunoscut faptul că Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” asigură, la cele mai înalte standarde de siguranță și calitate, o gamă extrem de largă de consultații de specialitate și tratament. În 2021, la 190 de ani de la înființare, Spitalul Militar Central deține o infrastructură tehnică, medicală și de resursă umană capabilă să intre și să susțină un proiect de anvergura ROCASS II, unitatea noastră medicală ridicându-se la standardele de fidelitate și acuratețe ale diagnosticului și tratamentului acestei patologii, aplicate în centrele internaționale de profil.
În același timp, în ultimii ani în spital au fost derulate cu succes peste 11 proiecte cu fonduri europene, care au însumat peste 100 milioane lei, 3 dintre ele au vizat managementul pandemiei COVID 19. Experiența derulării proiectelor finanțate din fonduri europene, cu rigoarea specifică de implementare, a fost un atu în câștigarea acestui proiect de screening de către Spitalul Militar Central .
Scopul nostru, în cadrul acestui proiect și nu numai, este de îmbunătăţire a utilizării măsurilor eficiente de prevenţie pentru populație prin conştientizarea importanţei sănătăţii.
Trebuie să recunoaștem că, adresabilitatea populației se află în strânsă legătură cu gradul de conștientizare al propriilor nevoi legate de sănătate. Screeningul este o metodă pentru a reduce povara bolii și vizează o populație (aparent) sănătoasă. Iată de ce, profit de această ocazie pentru a informa populația în ceea ce privește utilizarea celor mai noi metode și protocoale medicale dedicate depistării precoce a cancerului de colon, precum și asupra serviciilor medicale oferite de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”.
În acest sens, în cadrul acestui proiect, persoanele candidate vor primi informaţii adecvate legate de riscurile şi de beneficiile variatelor proceduri de screening existente, atât de la rețeaua de medici de familie care acced în acest demers, cât și de la partenerul nostru – Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România. Mai mult decât atât, în cadrul acestui program este asigurat accesul tuturor celor care îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale grupului țintă, la consultațiile de specialitate şi la investigaţiile endoscopice inferioare (colonoscopii), aflate în oferta de servicii a Laboratorului de endoscopie diagnostică și terapeutică a Spitalului Militar Central.
Structura acestui proiect, ca și succesul lui, depind de colaborarea strânsă dintre medicii spitalului militar, medicii de familie din zona arodată, asociațiile de pacienți si mass media. Dincolo de derularea unei campanii de informare și invitare a populației țintă să realizeze testul de screening în beneficiul propriei stări de sănătate, este extrem de important să consolidăm legătura profesională cu medicii de familie, este important să intrăm în normalitate, într-o normalitate prudentă. Este timpul să depășim provocările ridicate de managementul pandemiei în rândul populației cu risc crescut de infectare cu virusul SARS-CoV-2, de asigurarea fluxului de vaccinare anti-COVID 19, de asigurarea și/ sau conservarea stării de sănătate a pacienților, în condițiile în care accesul la îngrijiri medicale în spitalele publice a fost restricționat, ca urmare a demesului național de limitare a răspândirii virusului care a oprit o lume întreagă în loc.
Pentru toți cei care ne urmăresc acum, este important să se rețină că, realizarea screeningului pe baza recomandării de la medicul de familie este un prim pas către diagnosticul precoce și tratament medical de înaltă performanță și calitate, toate acestea realizându-se fără costuri din partea pacientului, indiferent de calitatea acestuia, de asigurat sau nu.
Nu aș vrea să închei înainte de a adresa un apel pentru colaborare, pentru intensificarea eforturilor personale și instituționale de informare a populației, de atragere în acest proiect, pentru scăderea mortalității datorate unei boli care se poate diagnostica și trata, un apel pe care îl adresez tuturor celor care sunt prezenți în sală și nu numai.
Stimați reprezentanți ai instituțiilor, ai autorităților, ai mass media, ai asociațiilor profesionale și de pacienți, împreună putem schimba în bine lumea în care trăim! Un gest simplu poate să facă diferența dintre sănătate și boală, dintre viață și moarte, pentru că de reușita derulării proiectului depinde introducerea screeningului ca program național! Haideți să arătăm că ne pasă! Ne pasă de viitor iar asta trebuie să însemne că ne pasă de sănătate, a noastră și a celor dragi, a transmis General maior medic Profesor universitar dr. Florentina Ioniță-Radu, Comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”, Director ştiiţífic al proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II București-Ilfov”.
Mai multe detalii despre acest subiect aflați de la General maior prof.dr. Florentina IONIȚĂ-RADU, managerul Spitalului Militar Central „Carol Davila” din București, colonel dr. Daniel COSTACHE - Manager proiect ROCCAS II București-Ilfov și Ștefan RĂDUȚ, Coordonator proiect ROCCAS II București – Ilfov și vicepreședinte COPAC, vin la Interviurile DC Medical pentru a explica, pas cu pas, în ce constă și cum se va desfășura Proiectul de prevenție, screening, depistare precoce și diagnostic pentru cancerul colorectal - ROCCAS II București-Ilfov într-un interviu pentru DC MEDICAL și DC News:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu