EXCLUSIV  Tipurile de burse de care pot beneficia studenții la ASE. Propunerea prof. Dr. Nicolae Istudor / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @roberiomb
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @roberiomb

Prof. Univ. Dr. Nicolae Istudor, rector al Academiei de Studii Economice din București, a fost invitat la Interviurile DC News, unde a vorbit despre bursele de care studenții ASE pot beneficia. 

Publicitate

Prof. Univ. Dr. Nicolae Istudor a declarat că fondul de burse a crescut cu 50% față de anul trecut, permițând atât majorarea cuantumului acestora, cât și creșterea numărului de beneficiari. În prezent, 30% dintre studenții de la buget primesc burse. 

„A crescut fondul de burse destul de mult. A crescut cu 50% față de anul trecut și noi am luat decizia de mări cuantumul bursei, dar de a mări și numărul beneficiarilor. Undeva la 30% din studenții de la buget obțin burse, deci din 3500, peste 1000 primesc burse.

Mai dăm burse din venituri proprii, în special pentru copiii care vor să desfășoare activități în sistemul administrativ. Avem copii care vor să lucreze și îi recompensăm prin burse din venituri proprii. Avem burse pentru performanță, acordăm inclusiv pentru performanțele sportive.

Suntem atenți cu tot ceea ce putem să recompensăm în plus prin munca studenților.", a spus prof. Univ. Dr. Nicolae Istudor. 

 

2. Foto: Criș... (prof--univ--dr--nicolae-istudor_46095600.jpg)

 

 

Prof. Univ. Dr. Nicolae Istudor propune creșterea cuantumului bursei sociale 

Prof. Univ. Dr. Nicolae Istudor a explicat structura și necesitatea burselor pentru studenți, subliniind importanța ajustării acestora în funcție de nevoile sociale. El propune creșterea cuantumului burselor sociale, pentru a asigura sprijinul necesar studenților fără venituri. 

„Cuantumul bursei este pe categorii de burse. În acest moment, bursa de studii este de 1000 de lei pe student, pe lună. Trebuie să facem un calcul, mai ales pentru bursele sociale. E o discuție mai largă, dar o să sintetizez în câteva idei cam cum aș vedea eu sistemul de finanțare a burselor. Aș merge mai mult pe burse pe condiții sociale.

Pe vremea noastră, 2% din studenți aveau burse pentru merit, cei care aveau medii foarte mari, și însemna 1000 de lei. Era altă mie atunci. Plăteam căminul, ne reținea banii pentru cartelă și mai rămâneam cu 120 de lei, ceea ce însemna undeva la 40 de pâini sau 40 de beri.

Acum, tot în ideea asta, nu neapărat să depășim 2%, dar poate că putem să creștem - hai să mergem până la 5% - burse de performanță pe bază de medii. Dar, în rest, cred că ar trebui să dăm burse la un cuantum mai mare pentru copiii care au efectiv nevoie de această bursă socială pentru că neavând venituri, ei sunt tentați să lucreze, iar dacă nu acordă timp suficient, mai ales la programele de licență, pentru asigurarea pregătirii de bază, cu greu se recuperează în timp anumite sincope.", a spus prof. Univ. Dr. Nicolae Istudor. 

 

„2400-2500 de lei ar trebui să fie bursa socială"

Prof. Univ. Dr. Nicolae Istudor a explicat că bursa socială ar trebui să fie de 2400-2500 de lei pentru a permite studenților să se concentreze pe studii. Acesta a propus un sistem de burse mai echitabil la Consiliul Național al Finanțării Învățământului Superior, dar acesta nu a fost încă aprobat de Ministerul Educației. 

„Am făcut un calcul și nu este nimic anormal, undeva la 2400-2500 de lei ar trebui să fie bursa socială a unui copil care să vină la școală să se ocupe strict de pregătire. Nu mă simt confortabil, poate supără undeva pe cineva, dând burse unor copii care vin cu mașini destul de costisitoare la școală. Dacă au 10 sau între 9.50 și 10, jos pălăria! Dar dacă au 8.50 sau 9 ca să obțină bursa pe care ar trebui să o obțină și un copil care nu are venituri, nu este chiar echitabil, fiind vorba de bani veniți de la buget.

E un sistem pe care l-am tot propus și pe la Consiliul Național al Finanţării Învățământului Superior, dar deocamdată nu ne-am aplecat prea mult asupra lui. Trebuie aprobarea ministerului. Consiliul Național de Finanțare a Învățământului Superior este un organism consultativ al Ministerului Educației.

Noi putem da, dar avem o limită minimă sub care nu putem coborî, mi se pare că e 700 de lei. Sub 700 de lei nu putem să coboram bursa socială. Putem să dăm, dar dacă dăm 2400-2500 de lei, dăm din același fond și atunci reducem numărul de burse și nu este corect. Cred că e o chestiune care ar trebui să vină de la o decizie la nivel de minister.",  a spus prof. Univ. Dr. Nicolae la  Istudor la Interviurile DC News. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel