Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" București vă invită vineri, 28 martie 2014, între orele 12:00-15:00, să-l sărbătoriți împreună pe Dinu Lipatti, pianist, compozitor și pedagog de geniu. Evenimentul este deschis publicului larg, intrarea fiind liberă.
Elevii colegiului, împreună cu profesorii și invitații lor speciali, muzicologii Monica Isăcescu și Ștefan Costache, vă vor însoți pentu câteva ore în lumea de sunete și idei a Maestrului Lipatti.
Program:
· Dialog cu publicul susținut de muzicologii Monica Isăcescu și Ștefan Costache, realizatori ai postului Radio România Muzical, organizatorii Proiectului „Zilele Dinu Lipatti".
· Audiție din interpretările Maestrului, din fonoteca Societății Române de Radio.
· Filmul „Sonata pentru omul bun". Producător: Oana Drăgulinescu. Realizator: Ruxandra Țuchel. Imaginea: Silviu Andrei. Documentar despre personalitatea lui Dinu Lipatti produs de Quartz Media și Fundația „Dinu Lipatti".
· Lansarea campaniei „UN PIAN PENTRU LIPATTI. Performanța are nevoie de instrumente performante."
Deschiderea porților Colegiului Lipatti va fi urmată, din luna martie, luna nașterii Maestrului, până în luna iunie a anului 2014, de o suită de audiții și concerte publice ale absolvenților și elevilor de prestigiu. Un concert extraordinar - Omagiu lui Dinu Lipatti, va avea loc pe 31 martie 2014 la Ateneul Român.
Ce spun elevii despre descoperirea muzicii cu ajutorul Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti"
"Colegiul Naţional de Arte "Dinu Lipatti" mi-a oferit şansa de a descoperi universul muzicii clasice într-o manieră ce a făcut ca totul să-mi pară simplu şi natural. Poate pentru că acest lăcaş al muzicii clasice are o istorie, o tradiţie impregnată în chiar pereţii şcolii, poate pentru că profesorii sunt atât de buni încât ştiu să ne transmită tainele muzicii. Muzica îţi este alături în fiecare clipă. Te linişteşte sau te bucură, naşte emoţii şi îţi devăluie lumi pe care altfel nu le-ai putea cunoaşte. Muzica orchestrează viaţa, aşezând lucrurile ca într-o partitură simfonică", spune Iarina Pascu.
"O poveste Buddhistă spune că un împărat a hotărât să afle cum cred supuşii lui orbi că arată un elefant. Orbii au pipăit fiecare partea din elefant la care au ajuns. Orbul care pipăise capul era convins că elefantul are forma unei mingi imense, cel care a pipăit colţii, povestea că elefantul este exact ca un plug, iar cel care pipăise urechea striga că el ştie sigur că elefantul arată ca o foaie uriaşă de salată. Tot astfel, muzicienii sunt orbii care visează să descopere toate culorile, refăcând milimetru cu milimetru un puzzle gigantic, mereu în schimbare, ca un elefant multicolor, nesfârşit, pe care nu l-a descoperit încă nimeni pe de-a-ntregul", este de părere Adriana Gabrian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News