După moartea îndrăgitelor actrițe Stela Popescu și Cristina Stamate, pe Facebook au apărut știri false care i-au ucis pe Ion Iliescu, Marian Râlea și Constantin Diță, cunoscut drept ”Giani” din ”Las Fierbinți”. S-au bazat pe o sensibilitate sporită a cetățenilor.
Știrile despre Ion Iliescu și Constantin Diță au fost publicate inițial pe site-uri mai puțin credibile, ahtiate după click-uri, nu după cititori.
Pe Facebook, știrile false au circulat, oamenii le-au crezut și le-au răspândit pe cât mai multe grupuri. Pentru Marian Râlea, a fost cu atât mai dureros cu cât inițial știrea a apărut chiar pe site-ul postului de televiziune care l-a făcut celebru, apoi pe o agenție de presă.
Doliu
Cititorii sunt sensibili la morți, cunoscuți sau necunoscuți. Când doliul este legat de moartea unei personalități celebre, sensibilitate sporește. Pe măsură ce tot mai mulți vorbesc despre moartea lor, informația devine tot mai credibilă. Și Marian Râlea, și Constantin Diță au mărturisit că au fost sunați de persoane aproapiate care au aflat despre ”moartea lor” din presă.
Victima colaterală
Știrile false despre moartea unor personalități le fac rău în primul rând lor, celor despre care se spune că au murit, dar sunt și victime colaterale precum presa. Credibilitatea site-urilor de știri și informației apărute în online este afectată de astfel de informații false publicate pe site-uri despre care aflăm doar de pe Facebook. Ele trăiesc din cauza Facebook-ului și a celor care citesc doar titlul.
Complice
Astfel de știri nu ar fi trebuit să existe, iar utilizatorii Facebook nu ar trebui să distribuie un titlu, ci ar trebui să citească conținutul știrii, pentru ca apoi să-l taxeze. Pot oricând să raporteze știrea la Facebook și aceasta să fie ștearsă. În acest fel, nu ar fi convinși de un titlu fals să distribuie informații false, care devin virale. Fiecare utilizator Facebook poate sancționa o știre falsă. Totul constă în a alege. Dacă vrem schimbarea, schimbarea trebuie să o facem noi. Fiecare om care face chiar și o singură schimbare în viața lui, schimbă realitatea în care trăiește. Deci, există dreptul de a alege chiar și pe Facebook: distribuiți o știre falsă sau o sancționați.
Fiecare utilizator Facebook care a distribuit informația ”Marian Râlea a murit”, ”Ion Iliescu a murit”, ”Constantin Diță a murit” i-a ”ucis” pe aceștia pentru alte câteva zeci, sute, mii de oameni care au văzut știrea distribuită de către respectivul utilizator.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News