Un şofer român a filmat momentul în care migranţii au atacat cu bâte şi pietre mai multe tiruri la Calais, în Franţa.
Bouda Petrică a postat imaginile pe o rețea socială. În prima parte a filmării se vede cum un camion este înconjurat de zeci de migranți. În timp ce unii se urcă în partea din spate, pe sub prelată, alții înceracă să intre în cabina șoferului.
Pe filmare se mai vede şi cum şoferul român încearcă la un moment să depăşească zona, dar un migrant cu pietre în ambele mâini îi blochează calea şi îi face semn să oprească. Abia când un al treilea camion vine cu viteză în zona blocajului, migranţii se îndepărtează. Ruta este una pe care migranţii ilegali o folosesc des pentru a ajunge în Marea Britanie, pentru că leagă portul Calais de portul Dover.
„Poliția a mers repede la fața locului și a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa indivizii. Toți migranții au fugit când s-au apropiat și niciunul dintre ei nu a fost arestat. Ar trebui să-i pedepsim, dar nimeni nu a fost prins. Deoarece sunt migranți, nu le putem face nimic. Dar în peste câteva zile, sigur, migranții vor repeta scena. Blocajele rutiere de pe autostradă sunt distracția lor preferată", au transmis reprezentanții Prefecturii Pas-de-Calais, conform ŞtiriDiaspora.ro.
"O inițiativă sortită eșecului, deoarece controalele sunt foarte stricte. Mai multe camioane au fost avariate de pietrele aruncate de migranți. Un șofer, ușor rănit la cap, a fost transportat de pompieri la spitalul din Calais pentru a primi îngrijirile necesare”, au transmis reprezentanții prefecturii.
"În primele șase luni din 2015, circa 7 500 de migranți — de două ori mai mulți decât anul trecut — au fost prinși încercând să se strecoare în mod ilegal în camioane și ambarcațiuni, adesea riscându-și siguranța și chiar viața În plus, aproximativ 4 000 de migranți aflați într-o tabără de refugiați din apropierea orașului Calais vor încerca, de asemenea, să traverseze Canalul Mânecii utilizând această metodă. În esență, conducătorii auto se tem pentru viețile lor, deoarece migranții îi atacă atât pe ei, cât și camioanele lor, în încercarea de a se strecura ilegal în Marea Britanie. Aceștia sparg ușile încuiate ale camioanelor sau sar în interiorul acestora. Șoferii de camion sunt disperați; ei nu sunt în măsură să se apere, nici pe ei, nici camioanele, nici încărcătura. Mulți dintre ei deja refuză să transporte bunuri către Marii Britanie sau să utilizeze portul Calais.
1. Ce măsuri intenționează să adopte Comisia pentru a face față acestui fenomen și a garanta circulația sigură și liberă a mărfurilor și serviciilor în cadrul UE?
2. Având în vedere înrăutățirea condițiilor de muncă, ce măsuri intenționează să adopte Comisia pentru a asigura sănătatea și siguranța șoferilor de camion?", se arată într-o scrisoare trimisă Parlamentului European acum şase ani.
Până acum, însă, nu s-a găsit o soluţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci