Titi Aur a vorbit despre agresivitatea la volan.
În cadrul emisiunii „De Ce Conducem“, Titi Aur a definit agresivitatea la volan și cât de periculoasă este aceasta atât pentru șoferul care manifestă acest stil de condus, cât și pentru ceilalți participanți la trafic:
„Trebuie să menționăm că există două feluri de agresivitate.
Există o agresivitate voită, intenționată, când unul dintre șoferi, mai rar motocicliștii, face tot felul de gesturi intenționate. Vine foarte aproape de tine, te depășește la limită, îți frânează în față, scoate degete pe geam, are atitudine agresivă evidentă și intenționată.
Acolo trebuie sancțiune drastică, adică anulat permisul de conducere, pentru că e aproape tentativă de omor. Se poate transforma în accident mortal prin acele gesturi intenționate“, a spus Titi Aur.
Potrivit expertului în siguranță rutieră, agresivitatea pasivă e cea mai răspândită pe șoselele României, iar aceasta se poate corecta doar prin educație.
„De asemenea, pe șosele, avem parte și de o agresivitate pasivă, inconștientă. Cel din spate stă foarte aproape de tine, dar nu la modul intenționat, și încearcă să te depășească. Zilele trecute am venit dinspre Moldova și în apropiere de Râmnicu Sărat erau două coloane compacte, iar pe acostament erau și acolo mașini. A venit în spatele meu o mașină, a mers 3 kilometri lipit de mine semnalizând stânga și făcând cu blitz-ul. Nu aveam unde să mă dau. A stat lipit de mine. Nu atât de agresiv încât să o facă intenționat, dar își dorea neapărat să depășească. După ce eu, într-un final, m-am dat la o parte, a trecut în față și a devenit el mașina din fața mea.
E vorba de acea agresivitate pasivă, inconștientă, de acea dorință de a merge mai repede. Coloana nu mergea încet, ci cu 90-100km/h în afara localității. Era exact ce trebuie în acea zonă. Eu păstram distanța mai mare față de cei din fața mea, el din spate avea tendința să spună că e un loc liber în față.
Mulți șoferi nu înțeleg faptul că atunci când se păstrează distanța în față, se păstrează pentru siguranță, nu ca să intre altul. Dacă aș lăsa 3-4 secunde, 100-150 de metri, înțeleg, dar dacă eu sunt la aproximativ 50-60 de metri față de cel din față, cel din spate pentru ce vrea să depășească? Agresivitate pasivă este și când faci o depășire și intri foarte aproape sau foarte repede în față.
Agresivitate pasivă e și la semafor, când se claxonează, până la acele lucruri ciudate sau chiar comice, când e câte unul la semafor, e primul, iar când se face verde el claxonează din reflex. Glumim, dar nu glumim, chiar se întâmplă așa ceva la semafor! Devin gesturi normale pentru cei care conduc agresiv-pasiv.
Această zonă de agresivitate pasivă nu poate fi eliminată decât prin educație, prin școală de șoferi, prin cursuri de conducere defensivă, prin campanii bine făcute, prin ore de protecție a muncii pentru cei care sunt angajați la companii. Lucruri pe care nu le înveți corect de la început, așa rămân, gesturi reflex“, a explicat Titi Aur.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Cazul Daniel Savu. Titi Aur explică ce trebuie să faci când ești atacat pe autostradă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu