Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a admis voalat că Ungaria a primit un portofoliu mai puțin proeminent în noua Comisie Europeană din pricina tensiunilor între Bruxelles și guvernul Viktor Orban.
Maghiarul Tibor Navracsis va fi comisar european pentru Educație, Cultură, Tineret și Cetățenie. Deși Juncker a precizat că toate portofoliile sunt egale ca importanță, mulți diplomați consideră că Bruxelles-ul a vrut să transmită un semnal politic Budapestei după derapajele democratice ale premierului Viktor Orban.
"Lucrurile astea care s-au întâmplat în ultima perioadă și relaționarea politică, energetică cu Moscova sunt urmărite, sunt vizualizate, sunt analizate de partenerii euro-atlantici. În mod inevitabil și ceea ce se întâmplă în plan intern cu Guvernul FIDESZ al d-lui Orban, cu atitudine naționalistă și recrudescența unor atitudini antisemite în societate, lucrurile astea au un impact în ultimă instanță", a declarat Titus Corlățean, joi, la interviurile DC News Live.
Șeful diplomației române a insistat pe importanța relațiilor bilaterale cu Ungaria, precizând însă că legăturile româno-maghiare au cunoscut evoluții pozitive când la Budapesta se instalaseră socialiștii, guvernul FIDESZ promovând un discurs bazat pe naționalism și autonomie.
"Pentru noi, relația cu Ungaria rămâne extrem de importantă. Dar pentru asta ai nevoie de un partener care în mod onest și real să lucreze și noi am lucrat întotdeauna bine când am avut un guvern socialist la Budapesta, atunci am lucrat pe infrastructură, pe poduri, pe inestiții, pe lucruri pozitive. De câte ori avem un guvern FIDESZ la Budapesta din păcate ne întoarcem la temele de altădată: naționalism, autonomie, separatisme, lucruri care nu ajută cu nimic într-o Europă care are nevoie de stabilitate și bună înțelegere. Mesajul nostru pentru Budapesta a fost mereu consecvent și clar că astfel de teme nu le acceptăm și nu vot produce consecințe în România", a arătat Corlățean.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu