Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a transmis un mesaj ferm, în contextul în care Laszlo Tokes i-a cerut premierului ungar să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc.
Laszlo Tokes i-a cerut premierului ungar Viktor Orbán să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc, în prezentarea pe care a susţinut-o în cadrul celei de-a 31-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad. „Dorim să îl rugăm pe domnul prim-ministru (Viktor Orban n.r.) să susţină eforturile de autonomie a Ţinutului Secuiesc într-un mod mai eficient ca până acum, ştiind că integrarea fără drepturi comunitare şi fără autonomie este un teren propice pentru asimilare”, a spus Laszlo Tokes.
În acest context, Titus Corlățean a fost întrebat, sâmbătă, de jurnalista Mihaela Bârzilă cum ar trebui să reacționeze la aceste „declarații provocatoare” autoritățile din România.
„Este o bună întrebare, pentru că acest tip de declarații pe care tristul personaj menționat le-a tot făcut într-o Românie care este o patrie iubitoare pentru toți fiii și fiicele, indiferent de etnie, și în care minoritățile naționale, începând cu cea maghiară, se bucură realmente de drepturi la preservarea identității, peste standardele europene, și în orice caz, mult peste cele în care etnicii români în Ungaria se bucură, însă lucrurile acestea au fost făcute fără mari ecouri până și la urmă... Înclin să cred, după toți acești ani în care ne-am enervat și am reacționat, că situația trebuie tratată sobru, dar ferm. Nu trebuie lăsate chiar așa să fie făcute oricând și oricând, mai ales când declarațiile se fac pe teritoriul României, cu prim-ministru dintr-o țară vecină, care a făcut niște declarații privitoare la Uniunea Europeană de pe teritoriul României și, în termeni politici, nu sunt în regulă aceste declarații. Dar obsesiile acestea autonomiste, separatiste pe care tristul personaj pe care l-ați menționat, nu vreau să-i rostesc numele, slavă, Domnului, nu au generat ecou în societatea românească. Însă întrețin, din păcate, un anumit nucleu de radicalism”, a spus Titus Corlățean.
„Instituțiile statului ar trebui să fie, totuși, atente și, în orice caz, politic să se reacționeze la nivel mai serios”, a subliniat Titus Corlățean.
Întrebat, ulterior, de Mihaela Bârzilă, „dacă ar trebui ca Ministerul de Externe să-l convoace pe ambasadorul Ungariei și să-i ceară explicații pentru declarațiile care s-au făcut în ultimele 24 de ore pe teritoriul României”, Titus Corlățean a oferit următorul răspuns: „Nu pentru declarațiile tristului personaj, pentru că el este cetățean român, chiar dacă nu are demnitatea corespunzătoare de a răspunde acestei înalte responsabilități, de a fi cetățean al patriei române.”
„Mă refer la declarațiile făcute de Viktor Orban”, a insistat Mihaela Bârzilă. „Cred că Ministerul de Externe are îndeajuns de multă experiență pentru a-și face o evaluare, de a aborda persoanele diplomatice corespunzătoare în astfel de aspecte. România este o țară primitoare. (...) Dar cred că un mesaj pe canal diplomatic, mai discret, dar foarte direct, în termeni fermi cu privire la anumite aspecte, da, ar trebui transmis”, a subliniat Titus Corlățean.
Declarațiile au fost făcute în emisiunea News Magazine de la Antena 3, moderată de Mihaela Bârzilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News