Titus Corlăţean, scrisoare către preşedintele Comisiei de la Veneţia, document integral: Revocarea lui Weber, cu multe nereguli. Ceea ce este și mai grav este că...

Coaliţia din România, acuzată de încălcarea Constituţiei după demiterea Avocatului Poporului
Coaliţia din România, acuzată de încălcarea Constituţiei după demiterea Avocatului Poporului

Senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, a transmis o scrisoare deschisă Comisiei de la Veneţia, după ce Renate Weber a fost demisă din funcţia de Avocat al Poporului. În scrisoare,  coaliţia de guvernare este acuzată de încălcarea Constituţiei, dar şi de atacuri la independenţa justiţiei. 

"Dle preşedinte, vă scriem în legătură cu decizia Parlamentului de demitere a Avocatului Poporului, reprezentat de dna Renate Weber, după ce în exercitarea atribuţiilor oficiale dânsa a contestat mai multe decizii ale Guvernului şi Ordonanţe de Urgenţă care încălcau Constituţia şi restricţionau drepturi fundamentale şi libertăţi, în contextul pandemiei. Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului a fost efectuată în procedură accelerată, cu multe nereguli, de către majoritatea actuală. Trebuie să ţinem seama că acţiunile Avocatului Poporului din ultimul an au plecat de la plângeri iniţiate chiar de judecători constituţionali, sub protecţia anonimatului, lucru care validează eforturile acesteia de a proteja drepturile cetăţenilor. Menţionăm că 11 din cele 13 plângeri de neconstituţionalitate formulate de Avocatului Poporului în 2020 au fost admise de CCR. 

Mai mult, demiterea neaşteptată a dnei Renate Weber a avut loc în contextul pregătirii de către Guvern a unei OUG pentru pregătirea co-plăţii în sistemul public de sănătate, o decizie care are un impact bugetar şi economic însemnat, şi care generează controverse în societate. Relevant în acest caz este că o ordonanţă similară a fost emisă în februarie 2020 de Guvernul României şi atacată la Curtea Constituțională, care a abrogat-o", se arată în scrisoarea către Comisia de la Veneţia.

"Renate Weber, obstacol pentru coaliţia de guvernare"

"În condiţiile date, este clar că dna Renate Weber a reprezentat un obstacol în realizarea intenţiilor politice ale coaliţiei de guvernare, adesea prin ordonanţe de urgenţă care pot fi contestate doar de către Avocatul Poporului. Aceasta este o explicaţie clară pentru demiterea, din motive politice, unui Avocat al Poporului independent de către actuala guvernare. 

În plus, obiecţiile ridicate de către parlamentarii puterii pentru a justifica demiterea nu fac decât să întărească natura pur politică şi discreţionară a măsurii. Dna Renate Weber este acuzată de lucruri care cad în competenţa altor instituţii, precum acuzaţia că nu a luptat împotriva violenţei domestice sau a abuzului asupra minorilor. Asta deşi competenţa în aceste cazuri pică în sarcina poliţiei sau a procuraturii", a mai transmis Titus Corlăţean. 

Renate Weber nu s-a putut apăra 

Comisia mai notează şi că Parlamentul nu i-a permis lui Renate Weber să se apere împotriva acuzaţiilor aduse de coaliţie, dar şi faptul că aceasta nu mai poate ataca decizia la CCR, fiind demisă din funcţia de Avocat al Poporului. 

"Ce este şi mai grav este că dna Weber nu a avut ocazia să se apere în faţa membrilor comisiei parlamentare care au analizat raportul dânsei de activitate, dincolo de faptul că respingerea din motive politice a unui raport anual al Avocatului Poporului nu poate constitui motiv legal pentru demitere. Singurele măsuri pentru apărarea Avocatului Poporului au fost luate de parlamentarii PSD, care au refuzat să voteze o procedură neconstituţională şi au notificat CCR în acest caz", se mai arată în scrisoare.

"Independenţa justiţiei şi a presei, atacată de coaliţie". Apel la Comisia Europeană

"În concluzie, scoatem în evidenţă faptul că în România există un proces evident de concentrare a puterii politice la nivelul coaliţiei de guvernare, care are control şi asupra puterii legislative, şi asupra puterii executive, dar şi la nivel prezidenţial. Membrii Guvernului şi liderii partidelor din coaliţie au materializat sau au iniţiat acţiuni concrete împotriva independenţei magistraţilor, dar şi împotriva mass-media, prin numirea politică a managementului televiziunii şi radioului public, precum şi prin marginalizarea unor jurnalişti de la aceste instituţii9 care au criticat actuala putere. 

Facem apel la Comisia Europeană pentru Democraţie, prin Adunarea Parlamentară a Consiliului European, să intervină prin expunerea de poziţii clare, potrivit standardelor democratice, pentru apărarea principiilor fundamentale ale democraţiei în România", a concluzionat senatorul. 

VEZI AICI SCRISOAREA COMPLETĂ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel