TM2023: Evenimentele săptămânii din cadrul Programului „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023”

Timișoara
Timișoara

Iată care sunt evenimentele săptămânii din cadrul Programului Cultural TM2023.

 

Vânt de primăvară în Capitala Europeană a Culturii 2023

Ne încălzim, și noi, și vremea, și ne pregătim pentru o primăvară plină de evenimente culturale pentru toate gusturile și vârstele. Ziua e mai lungă deja, așa că aveți mai mult timp de descoperit expozițiile deschise în mai multe spații din oraș, cu tururi ghidate și povești pe măsură. Sunt spectacole de teatru mai vechi sau mai noi, concerte, conferințe cu oameni interesanți, filme care pun întrebări sau, pur și simplu, ne lasă să visăm. 

E încă vreme de scris proiecte, pentru care sunt disponibile finanțări generoase, așa că dacă aveți idei și echipă să le dați viață, nu mai stați pe gânduri. 

Iar dacă în lunile care vin veți întâlni turiști străini care vă roagă să-i îndrumați în stânga și-n dreapta, poate că unii dintre ei au aflat despre Timișoara din Time sau Le Figaro.

Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Cultural TM2023

 

Physical Thinking, atelier de mișcare și dans contemporan

25 martie, ora 10
FITT, strada Arieș

Un atelier pentru amatorii de mișcare și dans contemporan, deschis tuturor celor care, cu sau fără experiență în dans, sunt curioși să experimenteze temele, abordările și metodele de lucru folosite în perioada de cercetare a Bursei de creație artistică Energie!, a coregrafei Lavinia Urcan.

Atelierul este construit în jurul ideii în care participanții au ocazia să intre în „bucătăria” procesului de creație care precede un spectacol. Ei vor avea ocazia să învețe „rețete” coregrafice, să intre în pielea dansatorilor profesioniști și în modul de lucru pentru conceperea unui spectacol, lucruri care nu sunt întâlnite prea des la atelierele de dans dedicate acestei categorii de public

 

Horia Colibășanu - Știință, îndemânare și determinare în alpinismul de performanță

22 martie, ora 17
Universitatea de Vest, bd. V. Pârvan

Anul trecut, Horia Colibășanu a ajuns pe Kangchenjunga, fără oxigen suplimentar, reușind o premieră mult așteptată pentru alpinismul românesc. A urcat pe singurul munte de peste 8.000 de metri neatins de români, al treilea vârf ca înălțime al planetei (8.586 m.). Horia a participat la 23 de expediţii internaţionale, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei şi cu „Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. 

Evenimentul este inclus în seria „Conectați la viitor” și face parte din programul „La UVT, Cultura este Capitală”, inclus în Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte. 

 

Timișoara: un oraș de descoperit (și) în 2023

Recomandare pentru iubitorii avizați de turism cultural sau doar pentru cei care vor să descopere destinații noi, mai puțin bătătorite? Timișoara, Capitală Culturală Europeană 2023, este și una, și alta. Noi spunem asta demult, dar, de această dată, sfaturile vin din altă parte.

Capitala Banatului a fost selectată drept unul din cele 50 de locuri din lume în care trebuie să fii în 2023, într-un clasament întocmit de varianta online a revistei Time. Cei de la CNN Travel au preluat și ei informația, așa că aceasta a ajuns la și mai multă lume. 

Și, pentru că tocmai celebrăm 30 de ani de când România a aderat la Organizația Internațională a Francofoniei, nu putem decât să notăm încântați că și Le Figaro, de această dată, atât online, cât și în print, dedică un articol amplu expoziției „Victor Brauner: invenții și magie”, care poate fi vizitată până în luna aprilie la Muzeul Național de Artă din Timișoara. 

Timișoara nu e perfectă, dar are multe de oferit, iar controversele o fac și mai interesantă. Dați de veste prietenilor și cunoscuților că n-ar trebui s-o ocolească, fie și doar pentru a verifica cât de adevărate sunt - sau nu - poveștile celorlalți

 

La pas prin Iosefin. Atelier de scriere creativă

22 martie, ora 18
Castelul de Apă, str. Gh. Barițiu 3

V-ați gândit cum ar fi să scrieți chiar voi povești ale orașului? Nu spuneți niciodată nu, trebuie măcar să încercați și s-ar putea să aveți o surpriză plăcută. Puteți face primul pas chiar de Ziua Mondială a Apei. Castelul de Apă din Iosefin vă așteaptă să-i (re)descoperiți istoria altfel decât din cărțile de istorie.

 

 

Experimentul Pitești

22 martie, ora 20:30
Cinema Victoria, str. C. Porumbescu

Acest lungmetraj este o abordare originală a controversatului experiment din închisoarea Pitești, firul narativ acoperind perioada 1942 – 1954. Povestea este o expunere a vieții lui Herman, un tânăr cu un viitor promițător care, din cauza împrejurărilor extreme, ajunge unul dintre cei mai eficienti torționari ai crâncenului Experiment Pitești, din perioada comunismului.

 

Festivalul Zilele Basarabiei

24 martie, ora 17
Universitatea de Vest, bd. V. Pârvan

Festivalul Cultural Zilele Basarabiei se desfășoară, în acest an, sub genericul „Scrisori din Basarabia”. Vor fi colecții de poze, dansuri populare cu ansamblul „Cununa” și o expoziție de pictură. Sunt și alte surprize, pe care sunteți invitați să le descoperiți la Universitatea de Vest. Evenimentul este pus la cale de Organizația Studenților Basarabeni.

 

Adevăr sau provocare cu Adina Ștefănescu

24 martie, ora 18
Muzeul „Corneliu Miklosi”, bd. Take Ionescu

Ce ar vrea artistul să-mi spun? Veți învăța cum să abordați teme cu privire la arta contemporană într-o manieră critică personală, să susțineți în public o poziție argumentată pe o temă dată și să ascultați activ. Concepte cheie: dictatura performanței, muncă și timp liber, femei emancipate, cultura corporației.



Citiți mai multe aici: https://www.spectacola.ro/tm2023-evenimentele-saptamanii-din-cadrul-programului-timisoara-capitala-europeana-a-culturii-2023_27695.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel