TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii

Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

Sunt atât de multe locuri pe care nu ar trebui să le ratați în săptămâna care vine. Sunt premiere la teatru, sunt spectacole care să vă pun un pic pe gânduri, sunt întâmplări care vă dau ocazia să (re)descoperiți mereu și mereu acest oraș minunat pe care mulți dintre noi îl numim acasă.
 
 

Avem, bineînțeles, și petreceri, și filme, și tururi ghidate, și artă experimentală, și muzică. Și, apropo de muzică, după aproape 40 de ani, la Timișoara cântă din nou Lepa Brena. E și pentru nostalgici, dar și pentru cei care au auzit doar legenda concertului din '84 de pe „Dan Păltinișanu”.

Oricum ar fi, nu stați în casă! Dați un ochi pe programul pus mai jos și o să găsiți ceva care să vă placă. Iar dacă totuși nu, faceți măcar un experiment: alegeți ceva la întâmplar.e S-ar putea să fiți cuceriți.

 

Evenimentele săptămâniiCommon Heritage – The Tale of Four Cities

14 - 19 septembrie


Mai multe locuri din Timișoara

Inspirat din proiectul Heritage of Timișoara, al Asociației Prin Banat, Common Heritage și-a propus să arate, cât se poate de aplicat, că arta și arhitectura reușesc să creeze un limbaj comun, ilustrând moștenirea culturală pe care o împărtășesc patru orașe din România, Ungaria, Serbia și Ucraina. Este vorba despre Timișoara, Szeged, Subotica și Odesa.

După luni de cercetare, documentare grafică și fotografică a elementelor arhitecturale de patrimoniu din cele patru orașe, artiștii implicați în acest proiect își vor prezenta lucrările într-o expoziție care va fi deschisă la FABER. Fiecare oraș își va spune poveștile prin 80 de ilustrații, realizate de Tina Malajmare, Lucian Popovici, Kiss Adél, Szőke Csaba, Maja Rakočević Cvijanov, Vanja Subotić, Olga Razinkina și Igor Vereshkin, însoțite de fotografii realizate de Răzvan Iliescu și Vitaly Malitsky. Veți regăsi în aceste lucrări motive decorative similare sau chiar identice găsite în cele patru orașe, în încercarea de a explora moștenirea comună a acestora.

Common Heritage înseamnă însă și o conferință internațională despre patrimoniu, și ateliere de storytelling pentru copii sau de interpretare a patrimoniului, precum și un videomapping în Piața Sf. Gheorghe. Clădirile din această frumoasă piață centrală vor prinde viață și vor crea o atmosferă de basm.

CozZzmonautica 2023 – Partizani în spațiu

15 - 16 septembrie
Palatul Ștefania

Câteodată, și pe bună dreptate, cei din Timișoara s-au simțit mai apropiați de Belgrad, de Novi Sad și de alte spații. Pentru că astăzi știm că universul pare să zboare în toate direcțiile mai repede decât au prezis cele mai bune modele cosmologice pe care le avem, credem că a venit vremea să nu mai neglijăm legăturile exoplanetare regionale și bunele relații de vecinătate galactică. Cozzzmonautica va propune, în 2023, o ediție tranSFrontalieră cu steaua iugoslavă deasupra capului.

Cum putem naviga împreună la bordul navetei Pământ, ca niște partizani în spațiul cosmic?

Cozzzmonautica este un proiect pus la cale de Mimi Ciora și Sergiu Sas, adică fondatorii spațiului Indecis, acolo unde își desfășura, până de curând, activitatea Asociația Foc și Pară. Indecis a ajuns între timp un spațiu nomad. 

Spațiile Oravitzan, fereastră către Lumina de care uităm uneori

Silviu Oravitzan este un nume de referință în lumea artei și, ajuns la aproape 82 de ani, continuă să fascineze și să inspire. În Spațiile Oravitzan sunteți invitați să descoperiți un univers artistic în care tradiția și modernitatea se împletesc armonios. Prin cele 80 de opere expuse în opt săli vi se va deschide o fereastră către creația unui artist care a interpretat conexiunile dintre tradiția bizantină și contemporaneitate prin simboluri universale. 

Spațiile Oravitzan celebrează, așadar, opera și spiritul unui artist care și-a dedicat întreaga viață artei și dragostei față de Dumnezeu. Expoziția permanentă care va rămân în Bastionul Theresia este un spațiu al Luminii pe care ar fi păcat să nu-l vizitați.

Sărbătorim Victoria: un an de filme și evenimente în Bălcescu

Cinema Victoria sărbătorește un an de când a început să-și facă loc în programul iubitorilor de filme din Timișoara. Va fi un program gândit să te bucure, din care nu lipsesc avanpremierele, teatrul, întâlnirile cu invitați speciali, filmele de cinematecă sau animațiile pentru întreaga familie. Sperăm să nu lipsești de la întâlnire!

Și, la fel ca la inaugurare, va fi iar Noaptea albă a filmului românesc, ocazie cu care poți vedea în premieră la Timișoara trei producții  în exclusivitate la Cinema Victoria. Sărbătoarea continuă însă până duminică.

Două vorbe cu Fanfare Ciocărlia: Înainte de concert, fiecare dintre noi e singur cuc

Dacă n-ați fost duminică să vedeți Fanfare Ciocărlia, ați ratat o seară absolut minunată. N-au fost extratereștrii pe scenă, ci doar niște oameni care fac muzică din suflet, reușind să atingă, prin ea, sufletele a milioane de oameni din toată lumea. Vă lăsăm mai jos câteva gânduri despre ce înseamnă să știi să transmiți, în cea mai pură stare, bucuria, dar și că ea e uneori mai greu de dus decât pare.

Ce aduce pozitiv titlul de Capitală Europeană a Culturii și infuzia de act cultural unui oraș, unei țări, unei societăți?

Dincolo de bagajul cultural pe care trebuie să-l pună la bătaie, în fața lumii, acest experiment e un câștig, rupe granițe, atrage oameni, concurează, dă ritm comunității, e un pariu perfect pentru orice suflet ce știe să înțeleagă ce e frumos. E ceva de aplaudat. Să știi să îți reprezinți țara e o ofertă de nerefuzat, indiferent că ești de-al casei sau că ești invitat.

Fiecare concert Fanfare Ciocărlia, pe scenă, este pentru noi o modestie a jocului, acolo, între sunete, în folclor, în distracție, pentru fiecare popor unde umblăm, oriunde reprezentăm România. E o onoare. Uneori doare.

Ce așteptați anul acesta în și de la Timișoara?

Așteptarea e când aștepți publicul înainte de concert, când îți reamintești pe unde te-a zburat Ciocărlia, cand te încarci, pentru că pentru fiecare om trebuie să fii la fel, pentru că ești acasă și-ți cânți copilăria.

Suntem în turneu. În țară mai cântăm la București, Brașov, Cluj, Iași. Noi suntem din 10 Prăjini, bucuria e aceeași. Este ceva mișto. Pentru noi e vital să dănțuim lumea până la final.

Revenim la Timișoara, la Casa Tineretului, invitați de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș. Nu poate fi o bucurie mai mare. Sunt 27 de ani de când perindăm lumea întreagă, o să avem în public tineri care, poate, atunci când am început a ne plimba, nu erau născuți.

În backstage, înainte de concert, fiecare dintre noi e singur cuc, când urcăm pe scenă, în public, e balamuc.

 

Vedeți mai multe aici - https://www.spectacola.ro/tm2023-evenimentele-saptamanii-din-cadrul-programului-timisoara-capitala-europeana-a-culturii_32601.html

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel