Cea mai grea sarcină a iubitorului de cultură în acest an la Timișoara pare să fi fost... dedublarea! Lăsând gluma la o parte, și în această săptămână va fi complicat de ales în anumite zile. Însă orice ați decide, câtă vreme nu stați în casă, veți ieși în câștig.
Exerciții de... dedublare. Sau cum alegi cel mai potrivit eveniment
Sunt filme unul și unul, cu invitați - și mai ales invitate - pe măsură, iar într-una dintre seri veți putea afla, la prima mână, cum e să lucrezi cu Johnny Depp. Teatrul Național joacă din nou „Exodul” lui Oskaras Koršunovas și, dacă nu l-ați văzut, acum e momentul. Copiii sunt răsfățați cu ateliere de poveste, iar cei mari pot descoperi în mai multe feluri istoria Timișoarei. Dacă iubiți arta contemporană, puteți deveni parte din ea, într-un performance colectiv.
Sunt, din nou, multe întâmplări și evenimente la care sunteți invitați. Aruncați un ochi pe calendarul nostru, verificați-vă propriile agende și... bucurați-vă de ce se întâmplă în oraș.
Les Films de Cannes à Timișoara
19 - 22 octombrie
Cinema Timiș, Cinema Victoria
Între 19 și 22 octombrie, Les Films de Cannes se văd din nou la Timișoara și aduc în prim-plan cinematografia semnată de femei. Zece din cele 18 lungmetraje incluse în program sunt regizate de cineaste din Austria, Franța, Tunisia, Italia: Jessica Hausner, Justine Triet (Palme d’Or), Maïwenn, Kaouther Ben Hania (cel mai bun documentar la Cannes 2023), Catherine Corsini, Delphine Gleize, Iris Kaltenback și Lubna Playoust.
Maïwenn vine la proiecția de deschidere, cu „Jeanne du Barry”, pe care o prezintă actrița Alina Șerban. Vor fi prezente la Timișoara, de asemenea, Chiara Malta, Delphine Gleize, Catherine Corsini și Lubna Playoust. Spectatorii timișoreni vor putea viziona și un calup de scurtmetraje din România, regizate de Dana Rogoz, Catrinel Dănăiață și Laura Baron, prezente și ele la Timișoara.
Se regăsesc în program și cele mai recente filme ale unor cineaști precum Aki Kaurismäki, Nuri Bilge Ceylan și Wim Wenders. Ediția din acest an este dedicată contribuției cineastelor la cinematografia actuală și problematicii legate de reprezentarea de gen în meseriile conexe cinematografiei. Proiecțiile au loc la Cinema Victoria și la Cinema Timiș.
Sculpturi... cântate, la Festivalul Internațional „Remus Georgescu”
Ediția a zecea a Festivalului Internațional „Remus Georgescu” are ca temă „Sculptura sonoră”. Până în 26 octombrie, la Timișoara au loc prelegeri, un workshop de compoziție, un simpozion și concerte în diferite locuri, printre care unul itinerant.
„În sincronicitate cu popasul lui Brâncuși pe meleagurile bănăţene, Festivalul Internațional «Remus Georgescu» este structurat în jurul ideii exprimate de Maestru astfel: «Muzica poate fi gândită și ca un mod de a sculpta, de a modela văzduhul». Acest citat a devenit sursa de inspiraţie pentru cei cinci compozitori laureați, aleși din 156 de concurenți din toată lumea”, spune Gabriel Mălăncioiu, director artistic al festivalului.
LittleLIT pe scenă. Când poveștile se dau în spectacol
La Timișoara are loc, în această săptămână, „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol”, un eveniment despre lumi fantastice, personaje fabuloase și copiii cărora le colorează visele, dar și despre oamenii mari care vor să dea viață acestor povești, pentru ca ele să ajungă în fața unui public cât mai larg.
Copiii sunt invitați la șase ateliere de lectură, vor călători în toate colțurile lumii, alături de vulpi polare, cameleoni, vrăjitoare, nori, zmei sau spiriduși și vor descoperi reteța curajului. „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol” include evenimente pentru scriitori, dramaturgi, regizori, actori, librari, editori, traducători, profesori, bibliotecari, dar și întâlniri cu copiii din satele Sânandrei, Bucovăț și Carani.
Povești în bucate
18 octombrie, ora 18
HEI – Bastionul Theresia
„Povești în bucate” este o instalație multimedia dezvoltată printr-un proces de documentare audio-video în cadrul mai multor comunități din zona Timișoarei și a Banatului. Ea propune descoperirea poveștilor din spatele mâncărurilor, prin prisma amintirilor a 30 de persoane intervievate în toamna anului 2023, în scopul de a explora interacțiunea dintre memorie și gust, istoria individuală și rețetarul familial, memoria colectivă și tradițiile locale.
Exod
19 octombrie, ora 18
Teatrul Național Timișoara, str. Mărășești
Spectacolul „Exod”, pe textul lui Marius Ivaškevičius, este prima creație în România a regizorului lituanian Oskaras Koršunovas. „Exod” este o epopee contemporană, o relatare emoționantă a unei realități cu care ne intersectăm zi de zi și care definește istoria acestui început de secol. Este un spectacol „pentru cei curioși, pentru cei care învață o viață, un fenomen artistic electrizant, un apel la conștiință împărtășit de sute de privitori”.
Past present. Fragments of memory
20 octombrie, ora 19
Cazarma U, Piața Mărăști
Sunteți invitați la un performance colectiv, pentru a fi observatori sau participanți ai procesului de transformare a spațiului de galerie într-un șantier în lucru, în cadrul căruia performeri și vizitatori alcătuiesc mulaje plecând de la propriile corpuri și amintiri. Mulajele rezultate devin, astfel, nu doar obiecte sculpturale de sine stătătoare, ci negative care activează memoria, amintirile trecute devenind tangibile în timpul prezent.
Șantiere istorice – tur ghidat tematic
21 octombrie, ora 11
Muzeul Apei, Calea Urseni
Cum s-au construit rețelele de apă potabilă în Timișoara? Dar cele de canalizare? Sunt doar câteva întrebări de la care pornește turul ghidat de la Muzeul Apei, iar răspunsurile le vom afla și prin intermediul unor planșe și fotografii inedite din arhiva Aquatim. Imersăm, astfel, în spirala timpului, până la momentul în care Timișoara cunoștea primele transformări ale cetății, iar orașul modern era doar o aspirație.
Timpuri Noi – 40 de ani
21 octombrie, ora 19
M2 event venue, Piața Huniade
Concert de o oră și jumătate, care include piesele de succes Timpuri Noi din cei 40 de ani de activitate. De fapt, trupa a aniversat această frumoasă vârstă anul trecut, când, special pentru această ocazie, a fost reeditat albumul „Moldova Mon Amour”.
Fackelmann
22 octombrie, ora 18
Sala Multifuncțională a CJ Timiș
Știați că există un proiect extraordinar semnat Hans Fackelmann rămas neconstruit? Sau că Timișoara a avut propria propunere pentru fatidicul Centru Civic al Bucureștiului? Cum a reușit un șvab bănățean să construiască în comunism două dintre cele mai frumoase biserici din România?
Citește continuarea aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu