TM2023. Program de sărbătoare pentru minivacanța de 1 iunie. Principalele evenimente ale săptămânii.
Sunt două concerte extraordinare cu Orchestra Națională a Franței, care vine pentru prima dată la Timișoara. Dirijor e un timișorean celebru: Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai buni din lume în acest moment. E și un spectacol de teatru minunat, al unui regizor italian de talie mondială, care spune, ca nimeni altul, o poveste despre bunătate și normalitate.
Avem și filme foarte scurte în festival, și cursă de rățuște pe Bega, în scop nobil, și o întâlnire cu Mircea Cărtărescu. Bineînțeles că sunt și alte concerte, dar și petreceri sau diferite ateliere tematice. Nu lipsesc nici expozițiile.
Spre finele săptămânii, dacă nu plecați în minivacanță, aveți ocazia să întâlniți, prin centrul Timișoarei, câteva seri la rând, păpuși gigantice, venite tocmai din Catalonia. Ideea e, ca de obicei, că nu trebuie decât să vreți să găsiți ceva pe gustul vostru. Deci... ieșiți din case și bucurați-vă de un oraș viu și tot mai plin de culoare!
Evenimentele săptămânii
Două concerte extraordinare cu Orchestra Națională a Franței, la Timișoara
31 mai și 1 iunie, ora 19, Filarmonica Banatul, CD Loga 2
Orchestra Națională a Franței, considerată unul dintre cele mai bune ansambluri ale lumii și al cărei director artistic este Cristian Măcelaru, susține, la Timișoara, două concerte extraordinare. Acestea au loc în 31 mai și 1 iunie, în Sala Capitol, de la ora 19. Alături de cei 88 de artiști ai orchestrei, pe scenă vor urca pianistul francez David Fray și violonista Sarah Nemțanu.
Programul concertului de miercuri, 31 mai, st: Z. Kodaly – Dansuri din Galánta, R. Schumann – Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 54, G. Bizet – Suita Arleziana nr. 2. În 1 iunie veți putea audia C. Debussy – Jeux, poem dansant pentru orchestră, C. Saint-Saens – Rondo Capriccioso și Havaneza pentru vioară și orchestră, op. 83, M. Ravel – Daphnis și Chloé, suitele nr. 1 și 2.
Concertul din 1 iunie va fi redat integral prin live stream de medici.tv, cel mai important canal de muzică clasică din lume.
La Gioia. Despre bunătate și căutarea bucuriilor simple
2 iunie, ora 19, Sala Mare, Teatrul Național Timișoara
Spectacolul „La Gioia”, al regizorului italian Pippo Delbono, spune o poveste despre căutarea bucuriei simple. În 1995, într-un spital de psihiatrie, Delbono l-a cunoscut pe Bobò, un actor înnăscut, care nu putea citi, scrie sau vorbi și care, între timp, s-a stins. În „La Gioia”, spectacol creat în 2018, regizorul italian a imaginat o simfonie onirică și florală, care poartă în ea spiritul lui Bobò.
Melancolia tangoului, muzica lui Nick Cave sau Sydney Bechet opresc, pur și simplu, trecerea timpului. Printre flori și costume fistichii, poveștile personale, măștile, dansurile, clovnii, amintirile – toate fac parte dintr-o aventură perpetuă în căutarea bucuriei.Regizorul Pippo Delbono și-a prezentat spectacolele în peste 50 de țări. Actor în filme semnate de Bernardo Bertolucci și Peter Greenaway, dar și în propriile sale creații, Delbono „desenează” o umanitate care încearcă să se reinventeze și să atragă oamenii într-o lume plină de culoare și de căldură, în care a fi diferit este sinonim cu a fi la fel.
Spectacolul face parte din Anotimpurile FEST-FDR, program special creat de Teatrul Național Timișoara, pentru TM2023.
Mircea Cărtărescu și Bruno Mazzoni - A scrie, a traduce
Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani, va împărtăși cu publicul gândurile și experiențele sale legate de procesul de creație literară. Alături de el se va afla Bruno Mazzoni, un talentat traducător și interpret literar, care va dezvălui secretele artei de a reda cu fidelitate esența operei unui autor într-o altă limbă. Veți putea astfel descoperi cum traducerea poate fi o formă de artă în sine.
Moderatorul serii, Mircea Mihăieș, va fi ghidul acestei călătorii fascinante în lumea literaturii și traducerii, punând întrebări relevante și facilitând dialogul dintre invitați și public. Indiferent dacă sunteți în căutare de inspirație, doriți să vă extindeți orizonturile culturale sau pur și simplu să petreceți o seară minunată în compania unor personalități de marcă, acest eveniment nu trebuie să lipsească din agenda voastră.
Festivalul Très court 2023, la Timișoara
Très Court – Festivalul Internațional de Foarte Scurt Metraj, organizat de Institutul Francez din România, ajunge pentru prima dată la Cinema Victoria.
Din 2 până în 4 iunie poți vedea filme de maximum patru minute, alături de spectatori din 50 de orașe din întreaga lume și 10 orașe din România. Într-o epocă în care totul accelerează, în care schimbările climatice, sociale, tehnologice se află în centrul reflecțiilor și al dezbaterilor, regizorii și regizoarele își exersează virtuozitatea prin acest format condensat, care surprinde esențialul.
Cele peste 100 de filme scurte sunt grupate în selecții tematice de aproximativ 60 de minute fiecare.
Două zile, cu Tramvaiul Poeziei
Tramvaiul Poeziei face, în 3 și 4 iunie, cinci călătorii alături de poeții Svetlana Cârstean, Moni Stănilă, Alina Purcaru, Radu Vancu și Andrei Dosa, în tramvaiul desenat de artistul Dan Perjovschi. Toate plecările sunt din depoul STPT (B-dul Dâmbovița 67), urmând trei trasee.
Călătoriile oferă ocazia unei incursiuni în lumea poeziei contemporane, cu scopul de a crea o experiență inedită pentru redescoperirea lecturii și a reconectării cu orașul.
Tramvaiul Poeziei are un program special de weekend, fără opriri în stații:
3 iunie, ora 12 - Invitată Svetlana Cârstean3 iunie, ora 14:30 - Invitată Moni Stănilă3 iunie, ora 17 - Invitată Alina Purcaru4 iunie, ora 12 - Invitat Radu Vancu4 iunie, ora 14:30 - Invitat Andrei Dosa
Citiți mai departe pe Spectacola.ro: https://www.spectacola.ro/tm2023-minivacanta-de-1-iunie-in-capitala-culturala-europeana_29647.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu