Suntem în Săptămâna Mare, suntem poate mai liniștiți și cu gândurile mai adunate înspre familie și înspre cei dragi. Vom petrece alături de ei mai mult timp, încetinind un pic ritmul alert în care ne ducem viețile. Și viața culturală a Timișoarei curge mai molcom în aceste zile, însă aveți chiar și acum de unde alege, dacă vreți să faceți un tur de expoziție, ghidat sau nu, să vedeți un spectacol de teatru sau de operă sau să mergeți la un film.
12 aprilie, ora 18:30
MV Sci-Art, bd. Mihai Viteazu 1
Sunteți invitați la un tur ghidat al celor trei expoziții deschise la MV sci-art și META Spațiu, alături de Mirela Stoeac-Vlăduți, director al centrului. Este ultima săptămână în care cele trei evenimente expoziționale sunt deschise publicului. Este vorba despre „Game On”, care prezintă lucrări semnate Dona Arnakis, Mathias Bar, Cătălin Bătrînu, Szilard Gaspar, George Roșu și Sergiu Sas, care pun în discuție conceptul de competiție, relația dintre artă și sport, estetică și agresivitate, reguli și haos. „Made Up Histories ave Long Lives” este expoziția inaugurală a proiectului Remix ID 2023 și îi aduce în prim-plan pe Anna Bantiuc, Alexandra Coroi & Bogdan Dumitrescu, Ulrike Ettinger, Riso Kitta, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Adina Mocanu, Cătălin Marius Hereșanu-Petrișor. Intervenția Liei Perjovschi, intitulată Top 10 + World's Worst Problems, inaugurează spațiul RAFT la MV sci-art și face o diagramă a problemelor urgente ale umanității.
Parcul Botanic, Calea Alexandru Ioan Cuza
V-ați întrebat vreodată ce fel de relație există între spațiile urbane și locuitorii lor? Între cetățeni și locurile de patrimoniu? Între prezent și trecut? Proiectul fotografic nomad s-a născut în urma unei călătorii prin șase orașe europene, între aprilie 2022 și februarie 2023: Marsilia, Barcelona, Bruxelles, Sofia, Atena și Timișoara. În fiecare oraș, fotografa Lucy Winkelmann a surprins aceste relații și le-a adus în prim-plan, dând astfel ocazia privitorului să observe importanța mesajelor pe care ni le transmite patrimoniul cultural al fiecărui oraș, mesaje care trec adesea neobservate.
Expoziția constă în 24 panouri cu fotografii expuse, în perioada 27 martie - 27 aprilie, pe gardul Parcului Botanic. Ea este organizată în cadrul „Proiectului Beit: Școala nomadă a memoriei europene”, al cărui coordonator local este Institutul Intercultural Timișoara.
Conferința „Smart Diaspora – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” este organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară (ATU), UEFISCDI, cu participarea Academiei Române.
Evenimentul include 38 de workshopuri și sunt anunțați aproximativ 400 participanți din diaspora. Aceștia provin din peste 30 de țări, majoritatea din Uniunea Europeană, dar și din SUA, Marea Britanie, Republica Moldova, Japonia, Singapore sau Australia.
Lucrările pe secțiuni sunt organizate pe tematici diverse, de la educație și psihologie, la economie globală, guvernanță, orașe inteligente, cultură antreprenorială, transfer tehnologic, alimentație sustenabilă, frontierele medicinii personalizate, aplicațiile laserilor în medicină, bioinformatică, micro și nanoelectronică, știința materialelor, chimie transfrontalieră, traducere și comunicare interculturală, studii de limbă și literatură română, BigData și AI (inteligență artificială), securitate cibernetică, digitalizarea educației, migrație și mobilitate.
12 aprilie, ora 18
Librăria Cărturești, Piața Victoriei
Ești așteptat la un eveniment altfel despre cercetare, în care vorbim deschis despre erori și super-erori în știință. Este un eveniment neoficial, gândit în afara Conferinței Smart Diaspora, și se adresează atât participanților la conferință, cât și tuturor celor interesați. După ce s-au încheiat prezentările oficiale ale zilei, te așteptăm să povestim despre un drum greșit în cercetare, o gafă într-un studiu, o prezentare nereușită, un articol respins dureros. Poți să împărtășești cu noi povestea ta sau doar să asculți din public.
12 aprilie, ora 16
Cinema Victoria, str. C. Porumbescu
Proiecția face parte din programul CineMami și e dedicată proaspetelor mămici, care vor să participe la evenimente culturale, dar nu prea au ocazia s-o facă fără bebeluși.
În sala de cinema, lumina e parțial aprinsă, iar sonorul filmului, dat mai încet, astfel încât bebelușii să poată dormi pe durata lui. În holul de la intrare există spațiu suficient pentru cărucioare, dar și câteva scaune pe care părinții se pot așeza dacă au nevoie de o pauză.
Citește continuarea pe Spectacola.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci