Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti prezintă piesa „Casa curată", de Sarah Ruhl, regia Felix Alexa. Premiera va avea loc în data de 13 mai, la ora 20:00, urmând ca aceasta să poată fi urmărită la aceeași oră în zilele de 14 mai, 17 mai, 24 mai, 9 iunie și 18 iunie.
„Această comedie este romantică într-un sens profund, dar și vizionară, cu o tentă de fantezie, extravagantă în sentimente, puțin nebunească. Vocea doamnei Ruhl este una neobișnuită: cinică, dar plină de compasiune, uneori sardonică, alteori puternic emoțională. Una dintre cele mai bune și mai amuzante piese de teatru pe care le veți vedea.” New York Times
Sarah Ruhl este unul dintre cei mai importanți dramaturgi americani ai secolului XXI, autoare a numeroase piese de succes pe o varietate de subiecte pline de imaginație. Teatrul scris de ea este unul poetic și simbolic. „Casa curată” (2004) este finalistă a premiului Pulitzer și câștigătoare a Premiului Susan Smith Blackburn.
Lui Ruhl i-a venit ideea de a scrie „Casa curată” atunci când, la o petrecere de doctori, a auzit o femeie spunând: „Menajera mea e deprimată și nu vrea să facă curățenie. Așa că am dus-o la spital unde i-au dat medicamente. Și tot nu vrea să facă curat!”. Această afirmație, pe care unul dintre personaje, Lane, o preia aproape textual la începutul piesei, referindu-se la un alt personaj, Matilde, sugerează o lipsă de empatie față de dezordinea și complexitatea emoțiilor umane, de parcă ar fi posibil să repari o femeie asemeni unui aspirator în loc să afli ce anume o face nefericită.
Piesa lui Ruhl evidențiază cât de absurdă e fractura emoțională dintre două femei, dintre care una o angajează pe cealaltă să-i intre în casă, să-i vadă vulnerabilitățile și să curețe mizeria care îi trădează umanitatea. „Casa curată” este o piesă despre dragoste, durere, pierdere și despre cum să înveți să simți în loc să-ți igienizezi emoțiile și experiențele incomode.
Îmbinând umorul fantezist cu înțelepciunea și compasiunea, această piesă poetică despre dragoste, sex, moarte – dar și despre găsirea glumei perfecte – demonstrează că râsul împărtășit cu ceilalți poate vindeca aproape orice, iar ordinea și curățenia pot salva sănătatea mintală. Sarah Ruhl investighează sferele profunde ale iubirii și durerii, dar o face cu umor și lejeritate.
Valoarea biletului este de 50 de lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere, prețul pentru aceste categorii de persoane fiind de 30 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu