Tnuva România a cerut falimentul și și-a anunțat furnizorii că a intra în insolvență. Factorii care au dus la această decizie sunt importurile de lactate mai ieftine și prețurile cu 50% mai mari pe care producătorul le avea.
Autor: Răzvan Băltărețu
Deși investiția Tnuva, din 2005 până în 2011, se ridică la 60 milioane euro, acum, noul președinte al companiei, Șlomo Rodev, a așezat pe lista de priorități retragerea de pe piaţa românească, informează ziarul de business Globes.
În 2009, pierderile, de 22,6 milioane de euro, erau mai mari decât veniturile de doar 21 de milioane de euro. În 2010, situația s-a schimbat în favoarea profitului, cu pierderi nete de 15 de milioane de euro în raport cu veniturile de 17 milioane. Tot în 2010, producătorul a disponibilizat 130 de angajaţi, ajungând în 2011 la o organigramă de 165 de persoane, reiese din datele Ministerului Finanţelor.
Prima soluție pentru echilibrarea costurilor a fost închiderea, în martie 2011, a fermei de vaci de la Adunaţii Copăceni. Aceasta asigura 25% din materia primă a fabricii de la Popeşti Leordeni. La acel moment, reprezentanții companiei au afirmat că firma primește materiei primă suficientă de la furnizori terți.
Intrarea Tnuva Tnuva pe piața din România s-a făcut în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care a finanţat operaţiunile locale ale grupului cu 15 milioane euro. În iulie 2008, grupul israelian a ajuns să cumpere participaţiile minoritare la Tnuva România Dairies pentru 12 milioane euro, preluând integral subsidiara locală.
Citește și:
Tnuva vrea să plece de pe piaţa din România
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu