Toader: Ministerul Justiţiei a preluat oficial Preşedinţia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne

Ministerul Justiţiei a preluat, oficial, Preşedinţia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, a anunţat, sâmbătă seara, ministrul Tudorel Toader, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Tudorel Toader a participat, la Bruxelles, în perioada 6-7 decembrie, la ultima reuniune a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, sub egida preşedinţiei Austriei. Vineri, la finalul Sesiunii Justiţie, ministrul justiţiei a preluat oficial Preşedinţia acestei formaţiuni, ce va fi exercitată de către România începând cu 1 ianuarie 2019.

Ministrul justiţiei a fost însoţit la reuniune de Reprezentantul Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, ambasadorul Luminiţa Odobescu, precum şi de o parte din echipa tehnică din cadrul Ministerului Justiţiei şi a Reprezentanţei Permanente a Românei. 'În cadrul acestei reuniuni, miniştrii de justiţie au adoptat abordarea generală cu privire la propunerea de directivă privind contractele de vânzări de bunuri, propunerea de reformare a Regulamentului Bruxelles II bis şi propunerea de Regulament privind ordinele europene de furnizare şi conservare a probelor electronice în materie penală. Pe agendă s-au mai aflat informări privind stadiul operaţionalizării Parchetului European, pregătirea de către Comisia Europeană a mandatelor de negociere privind cel de-al doilea Protocol adiţional la Convenţia de la Budapesta privind criminalitatea informatică şi, respectiv, un acord între UE şi SUA privind probele electronice în materie penală', se arată în aceeaşi postare.

Ministrul român a avut scurte întrevederi cu comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova precum şi cu omologii săi din Austria, Luxemburg şi Croaţia. 'Fiind ultimul Consiliu JAI din mandatul Preşedinţiei austriece, viitoarea Preşedinţie a României la Consiliul UE a prezentat priorităţile sale în domeniul justiţiei pentru semestrul I al anului 2019, între care: avansarea negocierilor referitoare la propunerea de Regulament privind probele electronice în materie penală şi obţinerea abordării generale asupra propunerii de Directivă din acelaşi pachet legislativ; finalizarea dosarului privind Regulamentul Bruxelles II bis; numirea procurorului-şef european şi consolidarea recunoaşterii reciproce în materie penală', se mai arată în postare.

În acest context, a fost prezentată lista celor mai importante evenimente care se vor desfășura pe perioada PRES RO:

I. Reuniunile ministeriale:
1. Reuniunea informală a miniștrilor JAI: 7-8 februarie 2019, București;
2. Consiliul JAI: 7-8 martie 2019, Bruxelles;
3. Consiliul JAI: 6-7 iunie 2019, Luxemburg;
4. Reuniunea ministerială UE-SUA privind JAI: 19 iunie 2019, București.

II. Conferințe:
1. Justiția penală în spațiul cibernetic: 26-27 februarie 2019, București;
2. Provocări actuale în sistemele penitenciare din Europa – Prevenirea fenomenului radicalizării și reducerea supraaglomerării în penitenciare: 1-4 aprilie 2019, Sinaia, județul Prahova;
3. Reuniunea ordinară a Rețelei Judiciare Europene în materie civilă și comercială: 15-17 mai 2019, București;
4. Conferința privind Parchetul European: provocări legate de operaționalizare, 27-28 mai 2019, Iași;
5. Reuniunea anuală a Rețelei de Cooperare Legislativă a Ministerelor de Justiție a statelor membre ale Uniunii Europene: 21 iunie 2019, București;
6. A 52-a ședință plenară a Rețelei Judiciare Europene: 26-28 iunie 2019, București;
7. Adunarea Generală a Rețelei Europene de Formare Judiciară: 27-28 iunie 2019, București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel