Toader și Tăriceanu NU renunță la SPP - update

Tudorel Toader, ministrul Justiției, nu renunță la SPP. În aceeași situație se află și Călin Popescu Tăriceanu. Anunțul a fost făcut de Radu Tudor.

Jurnalistul a spus că renunțarea la Serviciile de Pază și Protecție (SPP) este o încălcare a legii. Cel mai probabil, Tudorel Toader și-a dat seama de riscurile acestei acțiuni și am putea avea surpriza unui caz "Oprea 2" când o instituție neabilitată, cum este Jandarmeria sau alte structuri ale MAI, este pusă să facă treaba instituției abilitate prin lege, adică SPP. De asemenea, acțiunea de a renunța la Seviciile de Pază și Protecție duce la cheltuieli mari pe care nu trebuie să le suporte bugetul MAI. De asemenea, Jandarmeria nu are experiența necesară în acest caz.

Potrivit legii 191 din 1998, SPP este singura structură legală ce asigură protecția demnitarilor români și străini:

Art. 1. – (1) Serviciul de Protecție și Pază este organ de stat cu atribuții în domeniul siguranței naționale, specializat în asigurarea protecției demnitarilor români, a demnitarilor străini pe timpul șederii lor în România, a familiilor acestora, în limitele competențelor legale, precum și în asigurarea pazei sediilor de lucru și a reședințelor acestora, potrivit hotărarilor Consiliului Suprem de Apărare a Tării.

Legea 550/2004: Demnitarii, sub protecția exclusivă a SPP. Sarcinile nu se suprapun

Articolul 19 alin.(2) din Legea 550/2004 vizează protecția temporară a unor persoane fizice/juridice, altele decât demnitarii români.
Demnitarii români sunt persoane care ocupă cele mai înalte funcții în stat (Ordonanța nr. 32/1998, art 1 - prin demnitar din administrația publică centrală, denumit în continuare demnitar, se înțelege: primul-ministru, ministrul de stat, ministrul, ministrul-delegat pe lângă primul-ministru, secretarul de stat - membru al Guvernului, secretarul de stat, subsecretarul de stat și asimilații acestora, precum și prefectul și subprefectul, ca reprezentanți ai Guvernului) şi de aici rezultă că nu există suprapunere de atribuții între SPP și alte instituții din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, protecția demnitarilor fiind atributul exclusiv al SPP;

Potrivit cadrului legal al Jandarmeriei, această forță de ordine publică asigură pază clădirilor, nu a persoanelor:

În conformitate cu prevederile articolului 6 din Legea nr. 333/2003 Jandarmeria Română asigură paza obiectivelor de importanță deosebită pentru apărarea țării, activitatea statului, economie, știință, cultură și artă, ale unor instituții din domeniul financiar bancar, a localurilor misiunilor diplomatice sau ale unor agenții și reprezentanțe economice străine, a sediilor unor organizații internaționale, precum și a transporturilor valorilor deosebite sau speciale se asigură cu efective de jandarmi.

[citeste si]

SPP are atribuții precise în protecția demnitarilor români și a familiilor acestora.

Jandarmeria Română nu are nici atributul legal, nici pregătirea profesională pentru acest lucru, a precizat jurnalistul pe blogul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel