Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat marţi că magistraţii, prin CSM, îşi dau avizul pe legile Justiţiei şi nu cu privire la incriminarea sau dezincriminarea faptelor.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat marţi că magistraţii, prin CSM, îşi dau avizul pe legile Justiţiei şi nu cu privire la incriminarea sau dezincriminarea faptelor, precizând că, dacă legea este neclară, pot apela la Curtea supremă sau la Curtea Constituţională a României.
"În baza principiului separaţiei puterilor în stat, fiecare dintre cele trei puteri are câte o competenţă stabilită în Constituţie, după aceea în legile de rang infra-constituţional. Prin urmare, magistratul trebuie să înfăptuiască justiţia, adică să interpreteze şi să aplice legea. Dacă legea e neclară, apelează la Curtea supremă pentru recurs în interesul legii sau pentru o hotărâre din aceea prealabilă, ca să fie conţinutul normativ accesibil, mă rog, şi o practică unitară. Dacă legea e neconstituţională, din oficiu sau la cerere, judecătorul poate sesiza Curtea Constituţională care să verifice conformitatea legii cu Legea fundamentală - Constituţia. În rest, îşi dă avizul, magistraţii, prin CSM, îşi dau avizul la legile Justiţiei şi nu cu privire la incriminarea sau dezincriminarea unor fapte, modificările din procedură penală. Prin urmare, îndemnul meu este şi a fost şi va fi să rămânem fiecare dintre noi în matca constituţională, să ne îndeplinim fiecare dintre noi atribuţiile, competenţele astfel stabilite la rang constituţional şi la rang infra-constituţional", a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justiţiei, referindu-se la reacţiile judecătorilor şi procurorilor privind modificările la legile Justiţiei şi codurile penale.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu