Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că a discutat cu procurorul general şi cu şefii DNA şi DIICOT despre finalizarea proiectului de lege privind Parchetul European, pentru a fi trecut prin Guvern şi ulterior trimis Parlamentului cu solicitarea aprobării într-o procedură de urgenţă.
"Am mai discutat despre faptul că trebuie să dăm forma finală proiectului de lege privind Parchetul European/procurorul european. Ştiţi foarte bine că România a votat în Consiliul JAI- Justiţie şi Afaceri Interne în sensul (...) cooperării consolidate pentru această instituţie numită Parchetul European. Şi România, fiecare stat membru care cooperează, trebuie să desemneze procurorul european - cel care vine de la fiecare ţară membră.
Prin urmare, trebuie să finalizăm şi am convenit împreună să contribuim la finalizarea proiectului de lege pentru operaţionalizarea Parchetului European, astfel încât într-un timp scurt să-l punem în transparenţă decizională, într-un timp scurt să-l trecem prin Guvern, să-l trimitem la Parlament cu solicitarea aprobării într-o procedură de urgenţă", a afirmat Toader.
Desemnarea unui judecător la Tribunalul Uniunii Europene
"Am mai vorbit, şi zilele următoare - mâine, poimâine - voi pune anunţul oficial, ştiţi că Tribunalul Uniunii Europene intră în cea de-a doua etapă de reformare. Ştiţi că un număr de 9 state membre ale Uniunii Europene au capacitatea şi dreptul legal de a desemna încă un judecător la Tribunalul Uniunii Europene. Noi avem în momentul acesta un judecător la Tribunalul Uniunii şi un judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Prin urmare, mai desemnăm încă un judecător cu un mandat de 3 ani să intre în mecanismul rotativ de şase şi va trebui să desemnăm aşadar al doilea judecător la Tribunalul Uniunii Europene", a precizat Toader.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu