Toader Manole, președintele Federației Viticultorul, reacție privind Legea viei și vinului-exclusiv

Toader Manole, președintele Federației Viticultorul, contactat de DC News, a oferit un punct de vedere în legătură cu promulgarea Legii viei și vinurilor de către președintele Klaus Iohannis.

"Legea este binevenită pentru reglementarea pieței viei și vinurilor. De fapt, s-au pus în practică niște reguli prevăzute în regulamentele europene. Nimic nou sub soare. (...) Legea îi va scoate de pe piața pe oamenii care fac vinuri falsificate. Sunt sancțiuni și contraveții bine stabilite în lege", ne-a spus Toader Manole, președintele Federației Viticultorul.

"Legea viei și vinului reglementează domeniul perfect. În schimb, oamenii care fac concurență loială vinului nu au lege, dar funcționează și ne-au ocupat piața", a adăugat Toader Manole pentru DC News.

Întrebat dacă sunt mulți producători care adaugă apă în vin - lucru interzis de Legea viei și vinului, președintele Federației Viticultorul ne-a spus: "Nu sunt foarte mulți oameni care pun apă în vin pentru că acest lucru se depistează foarte ușor. Până la urmă, apa din vin nu a omorât pe nimeni, dar otrăvurile care sunt puse de unii în vin au omorât oameni. Repet: adaosul de apă se depistează foarte ușor la un laborator. Nu apa deranjează atât de mult, ci chimicalele adăugate care pot dăuna sănătății oamenilor și fac vinul impropriu consumului".

VEZI ȘI: Adaosul de apă în vin, interzis. Iohannis a promulgat Legea viei și vinului 

Ce interzice legea

Legea 191/2014 prevede că este interzis adaosul de apă la producerea mustului, vinului şi a produselor vinicole.

De asemenea, este interzisă producerea musturilor şi a vinurilor din alte materii prime decât strugurii pentru vin sau modificarea compoziţiei acestora prin adaosul altor substanţe decât cele prevăzute de lege.

Totodată, este intezisă folosirea de substanţe aromatizante sau de extracte la producerea vinurilor, excepţie făcând aromatizarea datorată contactului vinului cu lemnul de stejar. Nu sunt permise substanţele aromatizante de orice natură, a îndulcitorilor sintetici şi coloranţilor la obţinerea vinurilor.

Producerea, expunerea spre vânzare şi/sau vânzarea cunoscând că sunt falsificate sau substituite de vinuri care sunt vătămătoare sănătăţii sunt pedepsite cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă penală şi interzicerea unor drepturi.

Pentru fapte de falsificare a vinurilor pentru care există o hotărâre judecatorească definitivă şi irevocabilă se aplică măsura suspendării autorizaţiei de antrepozit fiscal pe o perioadă de trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel