Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a redactat un proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru a da posibilitatea persoanelor condamnate de completuri 'nelegal constituite' şi care nu mai sunt în termen să poată depune contestaţii în anulare.
Avocatul Toni Neacșu a salutat decizia lui Tudorel Toader.
”OUG pentru repunerea in termenul de contestatie in anulare pentru toti cei judecati de completele nelegale de la ICCJ este singura solutie rationala, normala si constitutionala. E si varianta obligatorie pentru respectarea Deciziei CCR pe completele neconstitutionale.
Contestatia in anulare nu inseamna decat un drept la rejudecare a cauzei de catre o instanta independenta, impartiala si legala exact lucrul de care cei judecati definitiv de completele de 5 au fost privati. In sfarsit, dupa ceva timp, am de ce sa felicit Guvernul”, a fost mesajul transmis de avocatul Toni Neacșu.
Tudorel Toader a anunţat duminică seara că a redactat un proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru a da posibilitatea persoanelor condamnate de completuri 'nelegal constituite' şi care nu mai sunt în termen să poată depune contestaţii în anulare.
Tudorel Toader a mai anunţat şi o a doua ordonanţă de urgenţă în legătură cu protocoalele încheiate cu SRI, însă a precizat că aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale.
'Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite. Şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, îi va judeca şi dacă vor fi vinovaţi vor plăti, dacă nu vor fi vinovaţi, sigur nu există temei să plătească. Aceasta este o primă şi imediată măsură. A mai declarat Curtea neconstituţională şi constituirea sau încheierea acelor protocoale.
VEZI ȘI: Cozmin Gușă, decizie după ce omul lui Cioloș a atacat Realitatea TV
Aşteptăm motivarea deciziei Curţii, vedem dezlegarea pe care o vor da judecătorii constituţionali şi în funcţie de care, probabil, vom proceda în aceeaşi măsură să le dăm posibilitatea juridică legală să verifice dosarul, să fie contestat, să verifice dacă urmărirea penală a fost făcută pe probele legale din Codul de procedură penală sau a fost făcută pe lângă procedura penală, pe bază de protocoale şi de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărirea penală (...). Ordonanţă de urgenţă pentru contestaţia în anulare de către cei condamnaţi definitiv, care au pierdut termenul de contestaţie, condamnaţi în complete nelegal constituite, asta e una. Doi - aşteptăm decizia şi, în funcţie de dezlegarea judecătorilor, cel mai probabil vom proceda la fel (...) Ordonanţa este pregătită', a spus Toader, într-o intervenţie telefonică la România TV.
Întrebat dacă ordonanţa privind contestaţia în anulare va fi dată săptămâna viitoare, Toader a precizat: 'Nu decid eu momentul. Eu propun soluţia. Eu am făcut draftul de ordonanţă, doamna prim-ministru va decide. Dar ce cred eu, în cel mai scurt timp posibil'.
VEZI ȘI: Cozmin Gușă: Vă dau o bombă despre Coldea privind lansarea în politică
Ministrul Justiţiei a mai spus că se va întâlni luni cu premierul Viorica Dăncilă şi se va decide 'ceea ce este de făcut'. 'Administraţia Naţională a Penitenciarelor a făcut o nouă evaluare şi mâine o prezint doamnei prim-ministru şi vom decide ceea ce este de făcut. Sigur, sunt mai multe variante. Nu vreau să vă dezamăgesc, dar nu pot să avansez eu varianta finală pe care o vom adopta. Vedem mâine şi comunică doamna prim-ministru sau voi comunica eu. Important este să aflăm adevărul, aşa cum este din practica judiciară, din procesul legislativ. Cunoscând adevărul, ştim ce trebuie să facem. Sigur, este anormal să facem afirmaţii de genul: 'noi exportăm experienţă în prevenirea, combaterea criminalităţii, lupta cu fenomenul numit corupţie', când vedem cu toţii foarte bine, din păcate, cu totul altă realitate decât cea pe care o promovau autorităţile de resort. Vedem multe abuzuri.
Că sunt de la DNA, că au fost de la Ploieşti, că sunt de la Oradea, vedem ce spune Curtea Constituţională că sunt protocoalele nefireşti, neconstituţionale, vedem ce spune Curtea Constituţională că, din 2014 încoace, completele de 5 au fost constituite în contradicţie cu legea şi a declarat Curtea acel conflict. Noi, sigur, trebuie să facem ceva”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News