Avocatul Sergiu Andon a explicat, pentru DC News, de ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, vrea o procedură de selecție a candidatului României la funcția de procuror european.
"După cum se știe, instituția așa-zisului procuror european e nouă și se pare că nici procedura de completare a acestei funcții nu este pusă la punct. Din câte observăm, candidaturile s-au anunțat mai mult individual și se pare că nimic nu oprește acest lucru și nici nu ar fi ceva negativ în sine. Prin analogie cu alegerile politice interne, se poate candidat atât în numele unei entități, respectiv formațiune, cât și individual. Prin extrapolare, putem considera că este același regim și pentru aceste alegeri ale procurorului european", a spus Andon pentru DC News.
Andon observă că la nivel european interesul pentru funcția de procuror este foarte redus. "În acest vid legislativ, a apărut spinoasa candidatură a doamnei Kovesi, dar se pare că lumea juridică europeană din celelalte țări nu a nutrit niciun fel de interes pentru o asemnea funcție. La noi, a devenit o problemă capitală, de alfa și omega. Dincolo de importanța sau respectabilitatea unei persoane sau alta, se aruncă în joc relațiile țării cu UE, sfidarea unei părți a populației, manipulări, sforării,etc. Se pare că în acest context, Guvernul, în speță ministrul justiției, Tudorel Toader, a observat acest vid de reglementare și a zis așa: dacă se pot depune candidaturi individuale de ce nu ar putea depune și statul candidaturi, așa cum se face la CEDO", a mai spus avocatul.
Andon spune că procedura inițiat de ministrul Toader va pune probleme susținătorilor lui Kovesi. "În aceste condiții, va veni la linia de start un candidat dintre cei trei, desemnat de țară și vor veni și candidați individuali în calitatea lor de cetățeni europeni. Așa văd lucrurile și cred că această măsură întărește seriozitatea procedurii de ocupare a funcției respective, dar mai ales va obliga ca persoanele suspectate ca fiind, din umbră, susținătorii unei persoane repudiate de o parte a populației, să își argumenteze poziția pentru care susțin o candidatură în detrimentul alteia care a beneficiat de un proces de selecție mai larg în țară", a adăugat Andon.
VEZI ȘI:
Guvernul a adoptat marţi ordonanţa de urgenţă privind procedura de selecţie a procurorului european din partea României, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a precizat că aceasta nu se referă la procedura numirii procurorului-şef al Parchetului European.
"Prima ordonanţă de urgenţă se referă la unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 pentru punerea în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European. (...) Ordonanţa de urgenţă pe care Guvenul a adoptat-o astăzi nu se referă la procurorul-şef european. Pentru că în privinţa alegerii procurorului-şef european există o altă procedură, un alt regulament şi procedura este în curs de derulare", a declarat Tudorel Toader, la finalul şedinţei de Guvern.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News