Elena Mateescu, directorul general al ANM, a spus cum va fi vremea în următoarele zile.
Elena Mateescu a fost întrebată la Realitatea Plus la ce vreme am putea să ne așteptăm pentru această iarnă, dacă va fi un anotimp geros care va afecta profund buzunarele românilor, prin facturile mari la energie și gaze.
"Este prematur să ne expunem asupra iernii, cert este că avem informații până la jumătatea toamnei pentru că actualizarea prognozelor aduce date până în jur de 10 octombrie și vorbim până atunci de o a doua jumătate a lunii septembrie cu alternanțe de zile mai călduroase, urmate de zile în care temperaturile să caracterizeze o vreme răcoroasă, așa cum se va întâmpla și pe parcursul zilelor ce vor urma, pentru că sfârșitul de săptămână aduce în general o vreme instabilă, cu ploi în majoritatea regiunilor.
Mâine vom avea înnorări accentuate, averse însoțite de descărcări electrice în intervalele scurte de timp sau prin acumulare, să înregistrăm cantități de apă care să cumuleze valori de peste 20-40 de litri pe metru pătrat. Aceeași caracteristică va fi de interes și duminică, vorbim însă și de temperaturi care în partea de sud și de sud-vest a țării să fie caracterizate de o vreme în general mai caldă deoarece maximele vor urca până la 29-30 de grade, iar de luni vom observa o scădere a nivelului temperaturilor în toate regiunile, 14 grade în zona Maramureșului, de pildă, cel mult 27 de grade în sudul Olteniei. Pe termen lung, așa cum menționam, săptămâna care urmează, 12-19 septembrie, va fi caracterizată de valori termice mult mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, pe aproape întreg teritoriul țării.
De asemenea, și săptămâna 19-26 septembrie. În același timp, vorbim de precipitații și este bine că ploile vor continua după seceta pedologică de lungă durată din anul agricol anterior și mai ales faptul că pe parcursul următoarelor două săptămâni cantitățile de precipitații așteptate pot reface în stratul de sol conținutul de apă, astfel încât fermierii să își poate însămânța în bune condiții culturile de toamnă", a explicat Elena Mateescu.
Administrația Națională de Meteorologie a extins, vineri, Codul galben de instabilitatea atmosferică temporar accentuată. Astfel, în intervalul 9 septembrie, orele 10:00 - 10 septembrie, orele 22:00, în Banat, Crișana, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, nord-vestul Olteniei și local în Transilvania vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25...30 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.
Notă: Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii mai restrânse și în restul țării. Vezi mai mult AICI.
Odată cu venirea toamnei și răcirea temperaturilor, în mass-media începe să apară și știrea potrivit căreia urmează „cea mai grea iarnă din ultima sută de ani“. Gabriela Băncilă, director ANM, a vorbit despre această știre, care se repetă an de an, punctând faptul că, la un moment dat, există probabilitatea să se întâmple.
Gabriela Băncilă, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit despre cel mai mare fake news și meteorologie:
„Dacă a fost o vară călduroasă și trebuie să ajungem la un echilibru, ne putem teme de o iarnă geroasă?“, a întrebat Val Vâlcu. Vezi continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News