Află ce declarații au făcut mai mulți oficiali după decizia președintelui Consiliului European de a rămâne în funcție până la sfârșitul mandatului.
”Bine, înțeleg că trebuie să pun șampania înapoi în frigider”, a declarat un oficial UE după ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că va rămâne în funcție până la sfârșitul mandatului său, în noiembrie. Oficialii au subliniat adesea ceea ce au descris ca fiind gestionarea haotică a reuniunilor liderilor și a afacerilor Consiliului, precum și rivalitatea cu președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, ca motive pentru a aștepta cu nerăbdare o schimbare.
Bula de la Bruxelles a fost scandalizată atât de anunțul făcut de Michel, în urmă cu trei săptămâni, că intenționează să candideze pentru Parlamentul European în Belgia, cât și de revenirea sa asupra acestui anunț vineri seara.
”Toată lumea este pur și simplu obosită de Michel”, a declarat un oficial belgian. ”Tot ce îi mai rămâne acum este să se asigure că reuniunea începe la timp și că toată lumea are un stilou care funcționează”, a spus un diplomat european care, la fel ca și ceilalți citați în acest articol, au beneficiat de protecția anonimatului.
Rolul președintelui Consiliului European, una dintre principalele instituții ale Uniunii Europene, este esențial pentru a intermedia un acord atât de necesar între cei 27 de lideri ai blocului comunitar.
Este o poziție deosebit de critică înaintea unei reuniuni speciale a șefilor de guvern din UE, care va avea loc joia aceasta, în cadrul căreia cei 26 de lideri vor trebui să îl convingă pe premierul ungar Viktor Orbán să deblocheze o linie de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în contextul în care aceasta intră în al treilea an de război cu Rusia. După răsturnarea de situație, au declarat oficiali și diplomați europeni, Michel are și mai puțină credibilitate politică pentru a lua decizii urgente.
”El a comis harakiri politic. Nu mai există nicio fărâmă de credibilitate acum”, a declarat același diplomat european anterior citat.
”Faptul că Michel a rămas nu va face o mare diferență”, a spus un al doilea diplomat. ”Deja nu inspiră multă încredere în calitate de președinte al Consiliului European”, adăugând că ”l-am mai văzut în trecut pe Rutte prezidând de pe margine.”
Miza summitului din această săptămână este mare. Aprobarea ajutorului pentru Ucraina este esențială atât pentru Kiev, cât și pentru ca UE să transmită Rusiei mesajul că Ucraina are sprijinul Bruxelles-ului, mai ales că Washingtonul se luptă să ajungă la un acord asupra propriilor bani pentru Ucraina. Însuși Michel a fost cel care a solicitat un Consiliu European extraordinar atunci când liderii UE nu au reușit să ajungă la un acord.
Cei care îl apără spun că oricum nu a existat prea multă presiune. ”Faptul că Michel rămâne nu face nicio diferență. Oricum nu pleca acum”, a declarat un al treilea diplomat, conform POLITICO.
Cu toate acestea, anunțul lui Michel de la începutul acestei luni a dat startul la cursa pentru ocuparea posturilor de conducere din Europa. Capitalele europene se gândesc acum în mod activ la modul în care vor fi distribuite posturile de conducere la Consiliul European, Comisie, Parlament și serviciul diplomatic al UE după alegerile europene din iunie.
Mette Frederiksen, actualul prim-ministru socialist al Danemarcei, este un nume care continuă să fie vehiculat la Bruxelles. Pentru unii, ea este văzută ca fiind prea de dreapta în ceea ce privește migrația, dar acest lucru ar putea fi un avantaj politic dacă Parlamentul European se va înclina mai mult spre dreapta, așa cum este de așteptat.
Socialiștii din sudul Europei încă mai speră că premierul portughez António Costa, care era favorit pentru a-l înlocui pe Michel, nu va fi afectat de o anchetă de corupție care a forțat guvernul său să demisioneze.
Un alt nume vehiculat la Bruxelles este cel al fostului premier italian Enrico Letta, care a fost însărcinat să elaboreze un raport privind viitorul pieței unice pentru liderii europeni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News