Anul trecut toate cele zece fonduti Pilon III au fost pe minus din cauza scumpirilor exacerbate care au pus presiune pe portofoliul titlurilor de stat.
În anul 2022, scăderea medie ponderată pentru Pilonul III a fost de 5,4%. Dintre cele 10 fonduri, două au un grad ridicat de risc, ceea ce înseamnă că au o expunere mai mare pe segmentul de acțiuni și performează mai bine atunci când și bursa merge bine. Celelalte opt fonduri sunt catalogate cu un grad mediu de risc.
La finalul anului precedent, aproximativ 627.000 de salariați erau înregistrați în evidența fondurilor de pensii private facultative Pilon III. Activele acestora au ajuns la 3,6 miliarde de lei. Numărul de participanți a crescut cu 60.000 în 2022, față de anul anterior. Persoanele care au cotizat în fiecare lună din 2022 la fondurile de pensii private facultative Pilon III au trimis aproximativ 42 de miliioane de lei pentru ca economiile lor să fie administrate de unul dintre cele 10 fonduri prezente pe piaţă, potrivit Ziarul Financiar.
Sistemul de pensii facultative este reglementat prin Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare. Colectarea contribuțiilor la sistemul de pensii facultative administrate privat se face începând cu luna iunie 2007. Suma reprezentând contribuțiile la fondurile de pensii facultative este deductibilă pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau venitul asimilat acestuia, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 de euro într-un an fiscal.
Potrivit prevederilor art. 88 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, investiţiile activelor fondurilor de pensii facultative sunt scutite de impozit până la momentul plăţii dreptului cuvenit participanţilor şi beneficiarilor.
Caracterul obligatoriu al participării: participarea la Pilonul II este obligatorie, pe când în cadrul Pilonului III este facultativă.Natura contribuţiei: pentru Pilonul II contribuţia va fi colectată din contribuţia individuală de CAS, în timp ce pentru Pilonul III este vorba de o contribuţie distinctă care se va colecta din venitul salarial brut lunar al asiguratului.Nivelul capitalului social pentru autorizarea ca administrator de fond: este de 4 milioane Euro pentru Pilonul II şi de 1,5 milioane Euro pentru Pilonul III.
Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară: www.asfromania.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News