Toate țările UE au semnat o declarație comună în care condamnă atacurile Israelului împotriva misiunilor ONU

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Uniunea Europeană are un punct de vedere comun cu privire la atacurile Israelului împotriva misiunilor ONU.

Ultimul atac al Israelului asupra forțelor de menținere a păcii ale Organizației Națiunilor Unite din Liban pare să fi depășit o limită pentru țările europene - chiar și pentru cele care au sprijinit în mod tradițional războaiele din Gaza și Liban.

După ore întregi de negocieri, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a obținut de la toate cele 27 de țări ale blocului comunitar semnarea unei declarații comune, duminică târziu, care condamnă atacurile Israelului împotriva misiunilor ONU, după ce 15 membri ai personalului ONU au fost răniți în timpul intrării a Forțelor de Apărare Israeliene în baza lor libaneză.

UE „își exprimă îngrijorarea deosebit de gravă cu privire la atacurile Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) împotriva Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL), care s-au soldat cu rănirea mai multor pacificatori”, se arată în declarație. „Aceste atacuri trebuie să înceteze imediat”, se mai menționează.

Poziția UE cu privire la acțiunile militare ale Israelului

Măsura marchează o abatere de la încercările anterioare ale UE de a adopta o poziție unitară cu privire la acțiunile militare ale Israelului, având în vedere divergența radicală dintre țările mai critice, precum Spania și Irlanda, și cele care sunt mai înțelegătoare: Germania, Austria și Ungaria.

După mai bine de un an de război între Israel și Hamas în Gaza, țările UE nu au emis încă o declarație unanimă cu privire la acest război.

Rămâne de văzut dacă țările UE vor adopta sancțiuni împotriva Israelului, pe care Borrell le promova luni. Doi diplomați au declarat că nu se așteaptă ca acest lucru să treacă.

Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a declarat luni că atacurile sunt „inacceptabile”, adăugând că aproximativ 120 de soldați austrieci au făcut parte din misiunea ONU în Liban.

„Austria nu este un spectator”, a adăugat el. „Nu, ele (n.r. trupele austriece) nu se vor retrage. Da, ele vor continua să îndeplinească mandatul”, a mai spus Schallenberg.

„Am luat legătura cu prietenul nostru israelian pentru a ne clarifica poziția”, a declarat Schallenberg înaintea unei reuniuni a miniștrilor de Externe ai UE la Luxemburg.

Mesaj pentru Israel

Finlanda, care luna trecută și-a apărat decizia de a continua să cumpere arme israeliene, a subliniat, de asemenea, prezența a 200 de militari finlandezi în cadrul misiunii ONU.

„Suntem foarte preocupați de siguranța acestor pacificatori, care îndeplinesc o misiune extrem de importantă”, a declarat ministrul finlandez de Externe, Elina Valtonen, pentru POLITICO. „Așa că sunt foarte mulțumită că împreună, ca Uniune Europeană, am fost... capabili să formulăm un mesaj clar către Israel în această privință”, a mai spus Valtonen.

Omologul său olandez Caspar Veldkamp, între timp, a declarat că l-a sunat duminică pe ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz.

„Am exprimat că acest lucru este inacceptabil. Ar trebui să înceteze și ar trebui investigat cât mai curând posibil”, a declarat Veldkamp, adăugând că a condamnat, de asemenea, atacul Hezbollah asupra unui azil de bătrâni de lângă Tel Aviv, care găzduiește supraviețuitori ai Holocaustului de origine olandeză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel