Vrei o gustare delicioasă? Această rețetă din 1969 îți va pica la țanc. Iată cum se prepară tocile moldovenești.
Ingrediente
500 g cartofi
50 g cașcaval
2 ouă
sare
1/2 pahar ulei
câteva linguri smântână
Cum se prepară
Se curăță cartofii, se spală, se dau prin răzătoarea mare și se storc ușor de zeamă. Se rade cașcavalul. Se amestecă bine cartofii cu cașcavalul ras, ouăle și sarea, potrivit reteteistorice.ro.
Se ia câte o lingură din această compoziție și se pun grămăjoare în tigaie, în ulei fierbinte (fiecare grămăjoară se turtește un pic cu dosul lingurei să capete o formă plată). Se rumenesc frumos pe ambele părți.
Când sunt gata, se pun pe platoul de servit. Se servesc cu smântână.
Vezi și: Borș de dovlecei în floare: Rețeta din 1938. Este perfectă pentru zilele toride de vară!
BONUS: Chiftele marinate. Rețeta din 1935
Ingrediente
- 12-14 chiftele prăjite
- puțin unt (cam cât mărimea unui ou)
- 2 cepe
- 1 lingură făină
- 4 linguri pastă de roșii
- 1 foaie dafin
- câteva boabe piper
- puțin tarhon
- 1-2 linguri oțet
- 2 pahare apă
- sare
Cum se prepară
Untul se pune într-o tigaie pe foc și se lasă să se înfierbânte bine. Ceapa tăiată solzișori se rumenește ușor în untul încins. Se adaugă făina și se amestecă bine (permanent ca să nu se prindă) până devine aurie, scrie reteteistorice.ro. Se adaugă pasta de roșii (sau bulion diluat cu puțină apă) și se amestecă bine câteva minute, apoi se stinge cu apă (aproximativ 2 pahare). Se adaugă foaia de dafin, boabele de piper și puțină sare și se lasă să clocotească câteva minute.
Se pun ușor în sos chiftelele prăjite și puțin tarhon și se lasă să fiarbă acoperit la foc mediu (dacă e nevoie mai adăugăm puțină apă astfel încât sosul să acopere ușor chiftelele sau dacă e prea mult sos lăsăm să fiarbă descoperit – fără capac).
Spre final, se adaugă oțetul, amestecând ușor (potrivim oțetul după gust, 1-2 linguri).
Vezi și: Prăjitură rapidă cu afine, rețeta. Va fi devorată și o vei repeta!
Și un DESERT de la 1914:
Torta cu scorțișoară și marmeladă de coacăze
Ingrediente
- 120 g unt
- 180 g făină
- 50 g migdale
- 50 g zahăr pudră
- 3 gălbenușuri
- coaja rasă de la o lămâie
- 1/2 linguriță scorțișoară pudră
- 5 cuișoare pisate (pudră)
- puțin ulei
- câteva linguri marmeladă/jeleu de coacăze
- 1 lingură zahăr pudră
- câțiva strugurași coacăze proaspete
Cum se prepară
Se pun migdalele în apă fierbinte, pe foc și se lasă câteva minute până când se ridică la suprafață, apoi se curăță de coajă și se mărunțesc cu ajutorul unei râșnițe.
Cuișoarele se pisează astfel încât să fie o pudră fină. Cu ajutorul unui mixer se amestecă ușor untul, făina, migdalele, zahărul pudră (50 g), gălbenușurile, coaja rasă de lămâie, scorțișoara și cuișoarele pudră, potrivit reteteistorice.ro.
Această cocă se mai frământă puțin și cu mâna și apoi se întinde uniform într-o tavă de tort (tavă unsă în prealabil cu ulei). Se întinde în tavă tot cu mâna, întrucât e foarte fragedă. Se dă la cuptor și se lasă să se coacă. Când este gata, se pune torta pe o farfurie și se unge cu marmeladă de coacăze. Se decorează cu coacăze proaspete și se pudrează cu zahăr.
Vezi și: Camarazi beți. Desertul inedit după o rețetă veche, din 1938. Ieftin și delicios!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu